Nowy artykuł - Dokumentacja Kampanii Arabskiej Altaru i Historia Heike Steyer

[ Polskie newsy ]

Moderátor: Newswriters

Napísať odpoveď
zoNE
The Great Uniter & Site Administrator
The Great Uniter & Site Administrator
Dátum registrácie: Пт фев 17, 2006 3:44 pm
Kontaktovať používateľa:

Nowy artykuł - Dokumentacja Kampanii Arabskiej Altaru i Historia Heike Steyer

Сообщение od používateľa zoNE »

Изображение
Ostatnio na stronie pojawił się nowy artykuł zatytułowany "Dokumentacja Kampanii Arabskiej Altaru i Historia Heike Steyer".
Pierwsze podejścia do napisania tego artykułu miałem już w październiku 2021 roku, jednak za każdym razem, gdy się za niego brałem, zastanawiałem się jak go poprowadzić, by nie zanudzić Was suchą analizą masy dokumentów, a jednocześnie pokazać jak najwięcej scenariuszy. Ostatecznie stwierdziłem, że najbardziej odpowiednią będzie forma narracyjno-tłumaczeniowa, starająca się jak najwierniej przytoczyć posiadane oryginalne materiały wykonane przez twórców gry (z odpowiednim tłumaczeniem na język polski), wskazująca też jakie różnice pojawiały się wraz z rozwojem projektu.

Heike Steyer (we wcześniejszych wersjach dokumentacji oraz pierwszych projektach misji Heike Schneider) jest postacią, której historia przez wiele lat frapowała nie jedną osobę. Mimo dość niewielkiej ilości kwestii dialogowych pojawiających się w dwóch oryginalnych kampaniach (gra pojawiła się oficjalnie bez trzeciej kampanii – arabskiej), postać ta zaskarbiła sobie bardzo wielką rzeszę fanów, jak i mniejszą grupkę antyfanów (wskazujących, że historia innych postaci mogłaby być ciekawsza). Przez te lata powstało również wiele modyfikacji poświęconych Arabskiej Kampanii, część z nich opowiada o historii Heike – jedne stawiając sobie za cel bazowanie na oryginalnej dokumentacji, inne znów w większym stopniu kładąc nacisk na własną wizję historii oraz dialogów lekko jedynie opierając się na pierwowzorze – pozostałe przedstawiają natomiast perypetie zupełnie nowych dla fabuły sylwetek.

Postanowiłem więc skupić się na jednej z moich ulubionych postaci, czyli Heike, i opisać jej historię – tę „prawdziwą”, jak cykl prowadzonych przeze mnie artykułów oraz filmów – ukazując oryginalny zarys fabularny pierwotnie planowanej trzeciej kampanii do gry Original War. Bazując na oryginalnej dokumentacji dostarczonej przez twórców gry – w jej plikach, jak i plikach tekstowych przesłanych wraz z kodem źródłowym – postaram się zebrać dostępne informacje oraz pokazać jak na przełomie miesięcy projektowania gry, zmieniała się jej wizja. Za każdym razem wskazując źródła i daty informacji, byście sami mogli jeszcze szczegółowiej się w nie zagłębić.

"Ojciec nienawidził mnie od urodzenia. Dziewczynka nie była jego wymarzonym wyborem! Torturował mnie przez całe moje dzieciństwo, a kiedy mama próbowała go powstrzymać, zwrócił się przeciw niej. Wraz z biegiem lat zaczął mnie pozostawiać w spokoju, wyczuł, że nadchodzi dzień, w którym będę mogła walczyć. Matka jednak nigdy tego nie zrobiła, dlatego stała się celem całej jego wściekłości. Kiedy ostatni raz ją uderzył, rozłupał jej czaszkę. Umarła w moich ramionach. Tydzień później poszłam alejką za ojcem i strzeliłam do niego, po jednej kuli za każdy rok życia matki."
Artykuł aktualnie dostępny jest tylko w języku polskim, mam jednak nadzieję, że za jakiś czas pojawi się także w wersji angielskiej.
Napísať odpoveď