Modding - Kilka Pytań i Propozycja

Wszystko o modach, patchach i błędach w OW oraz ogólnym programowaniu.
Post Reply

Topic author
zielu
Soldier level 2
Soldier level 2
Posts: 31
Joined: Fri Mar 20, 2009 4:43 pm
Location: Polish, Oświęcim, Zator
Contact:

Modding - Kilka Pytań i Propozycja

#1

Post by zielu » Fri Mar 20, 2009 5:14 pm

Witam,

Mam problem iż mam pomysł na nowego mod'a i chciał bym się dowiedzieć coś od was.

Pytania:

1. Jak zrobić nowe menu i nową kampanie tak jak np. ma wykonane " Arabian Campaign 3.0 " by Polish Mod Team

2. Jak zrobić nowe menu podczas misji (( To co się kieruje wszystkim.. (Taki koleś na tym forum zrobił takie menu tylko nie mogę tego wyszukać) ))

3. Mam 13 os. do dubbingu tylko nie wiem jak wgrać dubbing

4. Czy Dało by się połączyć mod Deuflat ( z orginalnej gry ) do mojego? Lub przynajmniej mapy..

5. Czy dało by się zrobić aby amerykański inżynier budował np. rosyjskie budynki?

Propozycja:

Mam jedną propozycje co do multiplayer'a OW. Zaczynam robić program który miał by posłużyć do hostowania kilku serwerów na raz np. na jakimś serwerze dedykowanym czy też VPS'ie. Tylko jest jedna wada aby mógł powstać takowy hoster potrzeba silny serwer dedykowany (( Przynajmniej łącze dobre )) iż będzie on odbierać dane z i wysyłać graczom.

Co dobrego wniesie takowy program? :

Brak lagów, serwery 24/7, możliwość zarządzania serwerem poprzez rcon'a co za tym idzie nie trzeba być na serwerze, gra zaczynała by się po zaznaczeniu " Jestem Gotów ", Nie będzie już oczekiwania na kogoś ze zewnętrznym IP, możliwość hostingowania serwerów w firmach hostingowych np. hitme czy też isport .. i wiele wiele innych wspaniałości.. :wink:

Co złego wniesie? :

Wyłożenie sporej sumy na serwer dedykowany na którym były by serwy..

Ps~; jeśli coś niezgodnego z regulaminem proszę szybko usunąć lub przenieść temat.. 8)

Bardzo proszę o pomoc! Z góry dzięki :!: :!:

User avatar

Blashix
Community Veteran
Community Veteran
Posts: 377
Joined: Sun Apr 29, 2007 8:23 am
Location: Polska

#2

Post by Blashix » Fri Mar 20, 2009 7:14 pm

Tworzysz program który spowoduje stawianie serwa z "konsoli"?
Jak Stukaczowi się to za bardzo nie udaje to wątpię żeby tobie się udało.
--> 02.12.2008 PC <--
| AMD Athlon 64 X2 5400 Black Edition 3,4Ghz + Cooling Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum | GoodRam DDR2 2x 2GB 810Mhz CL4 + Arctic Cooling Arctic RC | Asus M3A78 PRO AMD 780G (Radeon HD 3200 & HD Audio Realtek ALC1200) | Radeon HD 4850 Gigabyte 512MB 700/2000 MHz + Zalman Cooling | Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) | LG SuperMulti DVD LightScribe | Power: Chieftec (GPS-500AB-A) 500W all in: NZXT Apollo Crafted Series Black

Mouse: A4TECH XL-750F
Keyboard: Saitek Eclipse II
Monitor: 19 LG Flatron W1952TQ-PF

User avatar

Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North
Posts: 2591
Joined: Thu Jan 04, 2007 9:45 pm
Location: Gorzów Wlkp.
Contact:

#3

Post by Antitheus » Fri Mar 20, 2009 10:40 pm

dokładnie. pomysł chybiony. Gdyby takie coś było możliwe już by było wykonane.

Np spójrz na w3. Tam dalej nie ma stałęgo serveru tylko gracze musza założyć grę. Dlaczego? bo takowe rozwiazanie nie jest mozliwe. chyba że jestes super propgramistą, znasz kod gry i maszz w ch*j dużo wolnego cxasu. Też mogę rzucić pomysłem 'host dla wszystkich'ale ku**a wiadomo że to sie nie uda. Ach... te wasze gimnazjalne nawyki i fantazja...


Topic author
zielu
Soldier level 2
Soldier level 2
Posts: 31
Joined: Fri Mar 20, 2009 4:43 pm
Location: Polish, Oświęcim, Zator
Contact:

#4

Post by zielu » Sat Mar 21, 2009 1:12 pm

Po 1: Już zrobiłem testy i all działa..

Po 2: Nie jestem gimnazjalistą

Po 4: Jak macie pisać jakieś bzdety to w ogóle nie pisz.. Tylko czas marnujecie

Po 5: Koleś nad tym postem powinien wziąć naukę pisania..

Tu nie trzeba mieć aż tyle czasu.. Wystarczy że już się kiedyś takie coś robiło dla innych gier i wie na jakiej zasadzie to działa..

User avatar

RiderWolf
Soldier level 4
Soldier level 4
Posts: 81
Joined: Fri Aug 03, 2007 4:26 pm
Location: Warszawa
Contact:

Re: Modding - Kilka Pytań i Propozycja

#5

Post by RiderWolf » Sat Mar 21, 2009 3:14 pm

zielu wrote:Witam,

Mam problem iż mam pomysł na nowego mod'a i chciał bym się dowiedzieć coś od was.

Pytania:

1. Jak zrobić nowe menu i nową kampanie tak jak np. ma wykonane " Arabian Campaign 3.0 " by Polish Mod Team

2. Jak zrobić nowe menu podczas misji (( To co się kieruje wszystkim.. (Taki koleś na tym forum zrobił takie menu tylko nie mogę tego wyszukać) ))

3. Mam 13 os. do dubbingu tylko nie wiem jak wgrać dubbing

4. Czy Dało by się połączyć mod Deuflat ( z orginalnej gry ) do mojego? Lub przynajmniej mapy..

5. Czy dało by się zrobić aby amerykański inżynier budował np. rosyjskie budynki?

1. Wypakuj sobie plik data1.owp tam są pliki 'odpowiedzialne' za grafikę w folderze interface.

2.yyy możesz sprecyzować?

3. Jak to zrobić masz w tutku o dialogach na owsupport.

4. Jeśli chcesz mapę z oryginalnej kampanii to wypakuj misję w której jest ta mapa usuń saila budynki i cele. Misję są w folderze Disk2.

5. Nie. Chyba że zamieniłbyś pliki żeby w Twoim modzie Rosyjski inżynier wyglądał jak amerykański chyba da się to zrobić chociaż nie próbowałem

User avatar

Jeronimo
Soldier level 2
Soldier level 2
Posts: 34
Joined: Sun Apr 22, 2007 8:53 am
Location: Z obozu na Syberii
Contact:

#6

Post by Jeronimo » Sat Mar 21, 2009 5:10 pm

Jemu o interfejs chodzi ;>

User avatar

Dropsik
Community Veteran
Community Veteran
Posts: 90
Joined: Mon Oct 15, 2007 4:43 pm
Location: Gdańsk
Contact:

#7

Post by Dropsik » Sat Mar 21, 2009 7:04 pm

"serwerze dedykowanym " L O L

Od 8 lat ludzie zeby grac w OW musza miec publiczne IP, tak było jest i będzie. Pozatym, to nie jest RPG typu Lineage 2 albo nawet gówniana Tibia,
nie da sie ku**a mieć servera 24/7, bo to je**ny hoster musi postawic, i jak on wyjdzie to ch*j strzelil cala gre, proste. Wiec sp******ajta z tymi swoimi pomyslami typu oh ah.
Le fu.

User avatar

Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North
Posts: 2591
Joined: Thu Jan 04, 2007 9:45 pm
Location: Gorzów Wlkp.
Contact:

#8

Post by Antitheus » Sat Mar 21, 2009 8:42 pm

mowiłęm. ale nasz kochany zielu chce nauczyć admina MS pisać, kiedy nie może zrozumieć prostej sprawy. Gimnazjalne nawyki. Btw co do 'pisania bzdetów' to od egzekwowania tego są tutaj moderatorzy oraz adminowie, nie przypominam sobie aby któryś napisał uwage o offtopie. I ciągnąc dalej wątek to jest wolne forum, każdy ma prawo wyrażać swoją opinię i sugestie. Ja uważam ze twój termat i propozycje są beznadziejne i przyrównuję je do fantazy ew gimnazjalnych nawyków. I mam do tego święte prawo. Jeśli jestes tak gernialny aby takie coś stworzyć zarzuć planem, schematami skryptów i abra kadabra - gotowe.

User avatar

YuriStriatov
Site Administrator
Site Administrator
Cuba
Posts: 1449
Joined: Fri Feb 17, 2006 3:02 am
Contact:

#9

Post by YuriStriatov » Sat Mar 21, 2009 9:00 pm

Ej dobra, nie gadajcie glupot. Jak mowi ze moze zrobic, no to czekamy na rezultaty lub jakies screenshoty :P
Image

User avatar

Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North
Posts: 2591
Joined: Thu Jan 04, 2007 9:45 pm
Location: Gorzów Wlkp.
Contact:

#10

Post by Antitheus » Sat Mar 21, 2009 10:17 pm

btw, Yurek, sprawdziłeś pocztę?

User avatar

Blashix
Community Veteran
Community Veteran
Posts: 377
Joined: Sun Apr 29, 2007 8:23 am
Location: Polska

#11

Post by Blashix » Sat Mar 21, 2009 10:51 pm

YuriStriatov wrote:Ej dobra, nie gadajcie glupot. Jak mowi ze moze zrobic, no to czekamy na rezultaty lub jakies screenshoty :P
...wątpię - Pan Zielu się już raczej ulotnił.
Przecież on musiałby mieć dostęp do tego co ma Stu...
--> 02.12.2008 PC <--
| AMD Athlon 64 X2 5400 Black Edition 3,4Ghz + Cooling Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum | GoodRam DDR2 2x 2GB 810Mhz CL4 + Arctic Cooling Arctic RC | Asus M3A78 PRO AMD 780G (Radeon HD 3200 & HD Audio Realtek ALC1200) | Radeon HD 4850 Gigabyte 512MB 700/2000 MHz + Zalman Cooling | Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) | LG SuperMulti DVD LightScribe | Power: Chieftec (GPS-500AB-A) 500W all in: NZXT Apollo Crafted Series Black

Mouse: A4TECH XL-750F
Keyboard: Saitek Eclipse II
Monitor: 19 LG Flatron W1952TQ-PF

User avatar

YuriStriatov
Site Administrator
Site Administrator
Cuba
Posts: 1449
Joined: Fri Feb 17, 2006 3:02 am
Contact:

#12

Post by YuriStriatov » Sun Mar 22, 2009 1:42 am

No ta ale jak uwaza ze umie inaczej, to niech pokaze, no nie? :P A co do poczty anti to nie wiem ocb wogole...
Image

User avatar

stucuk
OWSupport.com Owner
Posts: 441
Joined: Tue Apr 18, 2006 12:10 am
Location: UK, Scotland

#13

Post by stucuk » Sun Mar 22, 2009 5:00 am

Google's Translation of the first post is very crap. If his idea is to make Hamachi then its already been made. If his idea is to somehow control original war clients that are run on a Virtual server then its proberly imposible/impractical. If on the other hand i have gotten what he said compleatly wrong, plz post a translation.
- Stu
OWSupport

User avatar

Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North
Posts: 2591
Joined: Thu Jan 04, 2007 9:45 pm
Location: Gorzów Wlkp.
Contact:

#14

Post by Antitheus » Sun Mar 22, 2009 10:26 am

He has got a problem and an idea for new mod.

The questions:

1. How to make a new campaign and a new menu? (eg. like the AC 3.0 by PMT)
(Solution: read turtorials)
2. How to make a new ingame menu.
Solution: read turtorials... AND USE SEARCH option
3. Ive got 13 ppl for dubbling but I dont know how to add it
Fu*king turtorials awaits...
4. Can I link the Original Campaign (default mod) with my mod? Or only maps...
Solution: Yes, of corse
5. Can the Am eng build the rus buildings?
I hope: no

Proposal:
Ive got one matter with multiplayer. I started making a progran with can host few servers at one go eg: on dedicated server or VPS. But there's one problem: it is needed a strong dedicated Server to host that game, because it'll pick up and send the data.
Antitheus said: LooooooooL unrealible (loook others posts)

advantages:

Dedicaded server 24\h. Ppl will not wait for hosters any longer. and other utopian ideas.

disadvantages:
Dedicated server will be expensive.

PS. if something's noncompliant with the terms of service, pls delete it or move it into another topic.

Pls help, thx

It's not literal translation but is handing down the idea and the problem

User avatar

stucuk
OWSupport.com Owner
Posts: 441
Joined: Tue Apr 18, 2006 12:10 am
Location: UK, Scotland

#15

Post by stucuk » Mon Mar 23, 2009 3:00 pm

5. All of the command menus (I.E Build menus, technology research menu's etc) are hardcoded, meaning that you can't get an american eng to build anything other than whats hard coded. Basicaly it would be possible if the command menus (Well the buttons) weren't hard coded.

@Proposal:
Original War wouldn't need a powerful server to host dedicated games(Tho even a crap one would still cost a fair bit of money). I still don't get what application he would be making.

P.S thx for a decent translation. Google still need to work on theres.
- Stu
OWSupport

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest