Problem przy nagrywaniu

Wszystko o modach, patchach i błędach w OW oraz ogólnym programowaniu.
Post Reply
User avatar
Gorki16
Soldier level 5
Soldier level 5
Posts: 241
Joined: Thu Jan 29, 2009 1:02 pm
Location: Głogów

Problem przy nagrywaniu

Post by Gorki16 »

Witam.

Mam pewien problem. Związany jest bezpośrednio z nagrywaniem OW.

Zmieniłem ostatnio komputer, dzięki czemu mogłem zastosować nowe dla mnie techniki nagrywania (Nvidia Shadowplay), ale przy nagrywaniu OW mam ogromny problem.

Ustawiłem w grze moją natywną rozdzielczość monitora(1680x1050) ale po nagraniu film ma rozdzielczość 800x600. Postanowiłem pobawić się parametrami customers lecz nadal jest to samo.

Problemem wydaje się być u mnie problem z rozdzielczością takich elementów jak menu, ekrany ładowania misji, wyboru postaci, rozdawania doświadczenia oraz podsumowania misji. Elementy te mają mniejszą rozdzielczość niż sam gameplay.

Ktoś wie jak to naprawić i czy w ogóle da się to naprawić?

W załączniku jeden screen przedstawiający problem.
problem OW.jpg
(424.72 KiB) Not downloaded yet
User avatar
Creative
Blackmen level 100
Blackmen level 100
Poland
Posts: 1291
Joined: Tue Jan 27, 2009 4:07 pm

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by Creative »

Jaki ten nowy PC?
Image
User avatar
Nefarem
MODbase Moderator
Poland
Posts: 1136
Joined: Sat Jan 15, 2011 8:13 pm
Location: Noxus

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by Nefarem »

Niestety nie, customres zmienia rozdzielczość tylko podczas gameplayu.
Musisz nagrywać na rozdzielczości 800x600.
Absolute Dominion
Spoiler:
Modyfikacja opowiadająca historię Ivana Bierezova, żołnierza armii Rosyjskiej , weterana wojny w Chinach który wziął udział w misji ochrony złóż Alaskitu.

Download from Dropbox
Original War Cooperation
Spoiler:
Modyfikacja umożliwiająca granie w mapach z kampanii OW i nie tylko ze znajomymi kontra AI.

Download from Steam

Download from Dropbox
Original War Dialog Editor
Spoiler:
Program ułatwiający tworzenie plików wri z dialogami, zadaniami etc do Original War .

Download
User avatar
Gorki16
Soldier level 5
Soldier level 5
Posts: 241
Joined: Thu Jan 29, 2009 1:02 pm
Location: Głogów

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by Gorki16 »

Nefarem, na lapku działało mi na rozdzielczości 1366x768 i nie robiło mi takich nakładek jak na screenie, a było czarne tło (to mi akurat wtedy pasowało). Tu pokazuje mi interfejs, zamiast czarnego tła jak na lapku. Co więcej na lapku wymiary filmu były jak wymiary ustawione za pomocą customers (1366x768), a nie jak teraz 800x600.

Creatvie, skoro interesuje Cie mój nowy PC: I7 4790k,GTX 980, 16Gb ramu 2400Mhz,SSD 120 gb,HDD 500 GB + 2TB, PSU to jakiś Thermaltake czy coś takiego pół pasywny. Na chwilę obecną na boxowym chłodzeniu bez podkręcania, więc i ram stoi na 1600MHz.
User avatar
zoNE
The Great Uniter & Site Administrator
The Great Uniter & Site Administrator
Posts: 1968
Joined: Fri Feb 17, 2006 3:44 pm
Location: Poland
Contact:

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by zoNE »

Albo włącz nagrywanie dopiero, gdy ładuje Ci się gra/jesteś w grze - nie, gdy jesteś w menu lub wyborze misji i kończ nagrywanie zanim przejdzie do planszy z wynikami (ewentualnie kazda pozycje w innej rozdzielczości nagrywaj w osobnym pliku), albo zmień program do nagrywania ;p.

Przy OW najlepsza do nagrywania jest Camtasia, bo nie bierze obrazu z DXa, tylko z tego, co widzisz na ekranie - dlatego unika wielu problemów związanych z nagrywaniem OW (jak program, który dostosowuje wielkość nagrania do najniższej nagrywanej rozdzielczości, czy migotanie interfejsu), a przy okazji co najważniejsze nie obciąża aż tak kompa.

Ewentualnie zawsze możesz w programie do edytowania zasłonić czarnymi elementami tło lub po prostu użyć opcji crop.

PS. ze screena z "problemem" nie do końca wynika to, co wynika z Twojego opisu problemu :p.
User avatar
Gorki16
Soldier level 5
Soldier level 5
Posts: 241
Joined: Thu Jan 29, 2009 1:02 pm
Location: Głogów

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by Gorki16 »

No ze screena fakt, nie widać o co mi chodzi :)

W chwili obecnej korzystam z funkcji Shadowplay sterownika do karty graficznej.
Ma to dla mnie wiele zalet, przede wszystkim nie blokuje mi ilości fps w grach. Kiedyś próbowałem frapsa, ale podczas nagrania w 30 fps, grę blokuje na 30 fps. Drugim, chociaż przy obecnej konfiguracji mnie ważnym, elementem jest minimalne obciążenie komputera, co więcej w grach, w których testowałem tę funkcję nie ma spadku nawet o 1 fps. Sprawdzę tą camtasię, chociaż na dłuższą metę nie podoba mi się na starcie jej cena.


Odbiegając trochę od tematu mojego problemu, przechodząc bardziej w głąb gry, nie da się w jakiś sposób zwiększyć rozdzielczości menu i innych elementów, by pasowały do samej części grywalnej misji?
User avatar
zoNE
The Great Uniter & Site Administrator
The Great Uniter & Site Administrator
Posts: 1968
Joined: Fri Feb 17, 2006 3:44 pm
Location: Poland
Contact:

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by zoNE »

Gorki16 wrote:Odbiegając trochę od tematu mojego problemu, przechodząc bardziej w głąb gry, nie da się w jakiś sposób zwiększyć rozdzielczości menu i innych elementów, by pasowały do samej części grywalnej misji?
Nie, bo menu nie jest skalowalne - dopiero, gdy Stu skończy robić nowe, skalowalne menu, które pojawi się w którymś z kolejnych patchy, to będzie to możliwe. Na tą chwilę nie da się.

Co do Camtasji, to rzeczywiście cena powala trochę na kolana zwykłego usera, ja ją mam, bo używam jej do pracy, więc mam licencję, ale z darmowych możesz spróbować z MSI Afterburner (jest darmowy) i się pobawić opcjami, ewentualnie możesz użyć któregoś z poniżej opisanych:

http://zone.jogger.pl/2013/06/21/nagryw ... ajlepszyc/
User avatar
Gorki16
Soldier level 5
Soldier level 5
Posts: 241
Joined: Thu Jan 29, 2009 1:02 pm
Location: Głogów

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by Gorki16 »

Programy bez możliwości nagrywania pełnego ekranu też nie dla mnie, więc chyba tej camtasi nie przetestuję we wszystkich potrzebnych dla mnie tytułach, ale na pewno sprawdzę jak sobie radzi z nagrywaniem. Głównie dlatego, że mam kilka starszych tytułów, które nie posiadają funkcji windowed, a potrzebne mi są przy moim side projekcie(na razie side projekcie).

Co do patcha z tym skalowanym menu nie mogę się doczekać :)

Temat uważam za wyczerpany, można zamknąć, przenieść do kosza, czy gdzieś w inne czeluścia forum.
User avatar
Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North
Posts: 2593
Joined: Thu Jan 04, 2007 9:45 pm
Location: Gorzów Wlkp.
Contact:

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by Antitheus »

Masz włączony renderer OGL? Jedyne, co możesz zrobić - oprócz zmiany aplikacji do nagrywania - to spróbować włączyć w launcherze Single Resolution (tylko dla OGL) - zapobiega to reskalowaniu rozdzielczości pulpitu po włączeniu gry. Dodatkowo, w pliku eset.ini w folderze OW masz linijkę KeepAspectRatio (utrzymuje menu w ratio 4:3). Czy pomoże - nie wiem lecz wartym zaznaczenia jest fakt, że poprawia komfort korzystania z gry :P

Aby gra wygenerowała eset.ini musisz przynajmniej raz odpalić launcher.
User avatar
Gorki16
Soldier level 5
Soldier level 5
Posts: 241
Joined: Thu Jan 29, 2009 1:02 pm
Location: Głogów

Re: Problem przy nagrywaniu

Post by Gorki16 »

Sprawdzę to co napisałeś Anti :)
Post Reply