TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

Wszystko o graniu w OW w sieci.
Post Reply

Topic author
Antonio
Site Moderator
Posts: 539
Joined: Mon May 17, 2010 6:29 pm

TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#1

Post by Antonio » Tue Sep 20, 2011 1:46 pm

Witam. Sporo osob pytalo mnie, w jaki sposob mozna zagrac samemu w multiplayer, czyli typowo do pocwiczenia taktyki, lub chociazby zeby postawic tam jakiegos nieaktywnego gracza czy komputera.

Pytanie - Po co? Wiele graczy nie chce sprawdzac swoich nowosci na innych graczach, bo jest znaczna szansa, ze zostana okrzyknieci noobami, wiec poprostu nikt nic nie wymysla, bo nie ma z kim i mu sie nie chce. A jezeli juz zdazaly sie takie przypadki, to zazwyczaj bylo to na zasadzie: "-ej, zabotujesz mi, bo chce sprawdzic taktyke?" I wtedy umowiony gracz zostawial wlaczona gre.

Jest na to sposob, zeby odpalic multiplayer, grajac tylko na jednym komputerze, o czym nie wszyscy wiedza. Mianowicie - dwukrotne uruchomienie gry na jednym komputerze, przez co jedna gra hostuje, druga dolacza. Gramy na zasadzie alt + tab do zmiany okna, lub poprostu jeden spot gra, drugi spot nic nie robi.

Teraz pare warunkow:
A) Gra musi dzialac w oknie, bo zminimalizowana gra jak wiadomo, laguje oraz gdy mamy otwartego owara w oknie, to przy otwieraniu innej rzeczy w full screen owar powoduje crasha (do 1.11.0).
B) Potrzebujemy skrotu do wlaczania gry.
C) Nie mozemy wylaczyc trybu "window mode" gdy mamy otwarte dwie gry (do 1.11.0), gdyz jedna z nich nam sie zamknie (od wersji 1.11.2 nie zamkna nam sie gry, lecz poprostu beda lagi z tytulu jednej zminimalizowanej gry)

Jak to zrobic?:

1. Tworzymy skrot do aplikacji Owar.exe na pulpicie (lub gdziekolwiek)

2. Klikamy prawym, wlasciwosci

Image

3. Ustawiamy kursor za ostatnim cudzyslowiem, w miejscu sciezki docelowej do pliku

4. Dodajemy tam wyrazenia:

Code: Select all

 skip multiowar window
oraz klikamy ok
(wyjasnienie: parametr "skip" sluzy do pominiecia intro, nie spowoduje nam on zamkniecia gry, gdy intro wyswietli nam sie w pelnym ekranie; parametr "multiowar" zezwala nam na wielokrotne uruchomienie gry, na jednym komputerze; parametr "window" powoduje uruchomienie gry w trybie okna, mozna go przelaczyc spowrotem klawiszem F6 - jednak tylko, jezeli mamy uruchomiona tylko jedna gre.)

Image

5. Uruchamiamy pierwsza gre, hostujemy wlasny serwer

6. Uruchamiamy druga gre, dolaczamy (czynnosc mozna powtarzac zaleznie od tego, ile graczy chcemy "posadzic" na spotach mapy), klikamy ready, ustawiamy sie na pozycji

7. Powracamy do gry, ktora stworzyla serwer, ustawiamy ustawienia zgodnie z oczekiwaniami, odpalamy gre.

8. Mozemy grac sami ze soba

Enjoy ;)
...

User avatar

mattin111
Soldier level 6
Soldier level 6
Posts: 308
Joined: Wed Jun 23, 2010 4:02 pm

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#2

Post by mattin111 » Tue Sep 20, 2011 2:00 pm

Na MS tez sie ciebie pytalem o to -.-
Ja zrobilem tak, 2 foldery OW i 2 owarfull.exe. Wlaczylem startuje z 2 nickami. Odpalam a potem duze lagi. Jak to naprawic? :D


Topic author
Antonio
Site Moderator
Posts: 539
Joined: Mon May 17, 2010 6:29 pm

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#3

Post by Antonio » Tue Sep 20, 2011 2:05 pm

Obie gry musza byc w trybie window - tak jak juz powiedzialem wyzej. Dodaj parametry z tutoriala do skrotu kazdego owara, lub zrob dokladnie jak wyzej. Moj sposob dziala w 100%.

W tej chwili masz efekt gry na zminimalizowanej grze, czyli z "laggerem"

Gdy chcesz miec gry na calym ekranie, mozesz je odpalic w rozdzielczosci zgodnej z twoim monitorem, wybierajac w opcjach, lub dodajac parametr custromres 1366 768, gdzie pierwsza liczba to szerokosc w px, druga wysokosc w px.
...

User avatar

mattin111
Soldier level 6
Soldier level 6
Posts: 308
Joined: Wed Jun 23, 2010 4:02 pm

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#4

Post by mattin111 » Tue Sep 20, 2011 2:14 pm

Wlasnie w tym problem moj monitor dziala tylko powyzej 1024x768. Na 800x600 zmasuje sie Obraz. Na Desktopie mam 1600x900. Bedzie tez dzialac na 1024x768?
Moj monitor ,hp s2031a, moze wiece jak sie tu rozdzielnosc zmienia? :/

User avatar

Serpent
Soldier level 10
Soldier level 10
Posts: 3944
Joined: Tue Jul 07, 2009 9:13 pm
Location: Polska - EuroStan ZSRE
Contact:

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#5

Post by Serpent » Tue Sep 20, 2011 2:20 pm

@Lufki
Włącz OW normalnie, następnie w Menu wciśnij Alt+Enter, będziesz miał mniejsze okno.

Co do tematu, dobry tutek ale to samo można zrobić w edytorze bez zbytniego obciążania komputera drugim OW.
Epickie teksty:
Marek1906: jak zrobic aby sail był zielony?
Kvantovy: Wszystko normalne, wszystko w koło było dziwne
Kvantovy:: To jest fajne, że to nie jest takie głupie
Kvantovy:: remove sos from kanapeczka
Kvantovy:: zdarzają się rzezy które sie filozofom nie śniły
Cenwen: problemem jest gejostwo
"Taki z niego fizyk jak ze mnie baletnica" - Profesor Scholtze o Kvantovym.
JAKBYŁ BYM CZECHEM TO BYM ROZŁOŻYŁ NAMIOT ~Kvanciak


Topic author
Antonio
Site Moderator
Posts: 539
Joined: Mon May 17, 2010 6:29 pm

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#6

Post by Antonio » Tue Sep 20, 2011 3:33 pm

Mozna, ale mnie zniecheca juz sam fakt odpalania edytora, bo jakby nie patrzec, to przyjazny dla poczatkujacych nie jest.

Edit:

U niektorych osob moze wystapic blad, przy odpalaniu gry z parametrami, ze skrotu do pliku Owar.exe, wiec gdy ta opcja zawiedzie, tworzymy skrot do pliku owarfull.exe. Parametry bez zmian.

Ponadto, mozemy parametr

Code: Select all

skip
zastapic parametrem

Code: Select all

/h
. Roznica bedzie polegala na tym, ze skip pomija intro i wchodzi do menu glownego, natomiast /h odrazu otwiera okno do hostowania gry w multiplayer, gdy klikniemy Anuluj mamy odrazu gotowa gre do gry w multi.
...


Drago19654
Soldier level 0
Soldier level 0
Posts: 1
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:11 am

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#7

Post by Drago19654 » Sat Jan 28, 2012 12:47 am

Zrobiłem ten twój sposób i u mnie pojawia się taki problem że jak jeden ekran biorę do Windowsa zmniejszam to drugie się bierze na pełen ekran


Topic author
Antonio
Site Moderator
Posts: 539
Joined: Mon May 17, 2010 6:29 pm

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#8

Post by Antonio » Tue Jan 31, 2012 8:01 pm

Oba musza byc w oknie. Nie ma mozliwosci grania na full screenie, chyba, ze na 2 ekrany.
...


Bren
Soldier level 6
Soldier level 6
Indonesia
Posts: 385
Joined: Tue Mar 08, 2011 8:37 am

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#9

Post by Bren » Tue Jan 31, 2012 9:09 pm

Na Win XP nie działa - stwierdziłem, że nie da się włączyć dwóch OW w trybie okienkowym naraz.
Nie jem śniadania, bo gram w Original War.
Nie jem obiadu, bo gram w Original War
Nie jem kolacji, bo gram w Original War.
Nie śpię, bo jestem głodny.
*Matrix* wrote:Nie ma czegos takiego jak mniej niz polowa lub wiecej niz polowa...
Polowa to polowa.

User avatar

Kalinkus
Soldier level 2
Soldier level 2
Posts: 43
Joined: Sun Jan 09, 2011 2:44 pm
Contact:

Re: TUTORIAL- Wlaczanie multiplayer bez innych graczy

#10

Post by Kalinkus » Thu Feb 22, 2018 6:56 am

może od świeże temat może jesteś jakiś mod lub mapa do tego ??
„Nie bój się chodzenia po morzu..."

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest