RiderWolf escribió:export daje dostęp każdej stronie kodu a var tylko tej na której jest masz to w poradnikach
hmm? ze co?
za pomoca komendy export tworzy sie zmienna globalna, a var zmienna lokalna.
zmiennej globalnej mozna uzywac we wszystkich modulach, za to lokalnej tylko w jednym.
Gothuk escribió:za pomoca komendy export tworzy sie zmienna globalna, a var zmienna lokalna.
zmiennej globalnej mozna uzywac we wszystkich modulach, za to lokalnej tylko w jednym.
hmmm... to napisał rider ale raczej chyba trudno nazwać człowieka albo pojazd zmienną
Zmienna w której 'zapisuje' się postać lub pojazd to identyfikator tej jednostki. Pozatym exportować można również funkcjie po to, aby były dostępne we wszystkich modułach.
Z tego co napisaliście niewiele zrozumiałem. ;/
Może by tak ktoś napisał jakiś prosty kod np. start misji(z exportem), pojawienie się postaci(z 2-3), ruch w wyznaczone miejsce i wygrana?
Gdyby ktoś mógł to jeszcze opisać poszczególne funkcje byłbym wdzięczny
"Osoby, stawiające więcej niż trzy znaki interpunkcyjne obok siebie, mają problemy ze zdrowiem psychicznym."
Xero Rozbujca escribió:Może by tak ktoś napisał jakiś prosty kod np. start misji(z exportem), pojawienie się postaci(z 2-3), ruch w wyznaczone miejsce i wygrana?
a nie mozesz zajrzec do kodu orginalnych misji ow? albo misji z modow?
Gothuk escribió:a nie mozesz zajrzec do kodu orginalnych misji ow? albo misji z modow?
Po 1 jestem zielony w sprawach SAIL'a i mapowania w ow.
Po 2 nie wiem jak zajrzeć do kodu oryginalnych misji ow.
Po 3 większość z komend SAIL'a nie rozumiem więc prosiłem aby ktoś zrobił jakiiś amatorski kod i opisał co i jak!!
"Osoby, stawiające więcej niż trzy znaki interpunkcyjne obok siebie, mają problemy ze zdrowiem psychicznym."
Xero Rozbujca escribió:Po 2 nie wiem jak zajrzeć do kodu oryginalnych misji ow.
Do tego służy taki ciekawy programik: PakView, którego instrukcje obsługi znajdziesz tu. potem odpowiednio szukasz plikow *.src w których jest kod SAIL, albo wypakowujesz pliki z misjami do folderu moda, tworzysz plik *.ini (opisane na own, search: instalacja modow), otwierasz edytor, potem edytor SAILa i voila.
Xero Rozbujca escribió:Po 3 większość z komend SAIL'a nie rozumiem więc prosiłem aby ktoś zrobił jakiiś amatorski kod i opisał co i jak!!