Problemy i zapytania Antitheusa (aka pls help noobowi)
- Antitheus
- Kung Führer
Problemy i zapytania Antitheusa (aka pls help noobowi)
Ok skarby. Zacząłem bawić się w modowanie a jestem jak najbardziej w tym zielony. Z duża pomoca Anarchego i Gothuka załapałem o co chodzi w sailu. Teraz moi kochani spodziewajcie spamu zapytań w tymże dziale. Na początek mam pytanie o to jak powinien wyglądać kod jeśli po dojsciu do arei (np wtedy przechodzi baza w moje ręce, zaznaczenie arei znika) zaznaczyła się inna area w innym miejscu?
Dzięki za info, już poprawione - zoNE
Dzięki za info, już poprawione - zoNE
Naposledy upravil(a) Antitheus dne úte led 13, 2009 6:59 am, celkem upraveno 1 x.
-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
- Gothuk
- Site Administrator
Kód: Vybrat vše
every 0$0.1 trigger IsInArea(Anti, area) do
begin
SetSide(FilterAllUnits([f_side, 1]), GetSide(Anti));
SetAreaMapShow(area,0);
SetAreaMapShow(innaarea,9);
end;
- Antitheus
- Kung Führer
ok. problem taki że zielona baza (strona 7) nie przechodzi na purpurowy (strona 6), gdy warunek jest wykonany. Zerknijcie i znajdźcie błąd proszę.
Dodam że budynki robiłem za pomocą edytora - nie saila. (jednak w przypadku robionych jednostek przez edytor sail zareagował i 'isdead' działa.). W budynkach znajdują się też ludzie. Może przed SetSide mam ich wyprowadzić na dwór? 
every 0$0.1 trigger Isdead(oprawca1) and isdead(oprawca2) and isdead(oprawca3) marked 01 do
begin
SetAreaMapShow(cel1,0);
ChangeMissionObjectives('cel1w');
SetSide(FilterAllUnits([f_side, 7]), GetSide(6));
(blebleble)
end;

-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
- Antitheus
- Kung Führer
w tym już sobie nie poradzę. Potrzebuję przykładu. Kod niby jest dobry ale nie działa.
Tu chodzi o to że jak wchodzi dowolna jednostka do arei 'dropsik' to ONA zaczyna dialog 'b2c'
A w tym fragmencie kodu chodzi o to, że po złapaniu małpoluda 'drops' by włączył się dialog
Głowkowałem, głowkowałem i nic 
Następną częścią kodu będzie to, że po badaniu małp żołnierzy i małp inżynierów i zabiciu jednostki zalicza się quest poboczny. ale w tym dam sobie radę
Tu chodzi o to że jak wchodzi dowolna jednostka do arei 'dropsik' to ONA zaczyna dialog 'b2c'
every 0$0.1 trigger isInArea(FilterAllUnits([f_side, 6]),dropsik) marked 02 do
Begin
Say(FilterUnitsinArea([f_side, 6], dropsik),'b2c');
enable(03);
end;
every 0$0.1 trigger isenvironment(Drops, [f_side, 6] ) marked 03 do
begin
Say(anti, 'b2d');
ChangeMissionObjectives('celb3w');
end;

Następną częścią kodu będzie to, że po badaniu małp żołnierzy i małp inżynierów i zabiciu jednostki zalicza się quest poboczny. ale w tym dam sobie radę

- Gothuk
- Site Administrator
ok w FilterUnitsinArea area jest pierwsza a potem elementy filtrowania (f_*)
zamiast isenvironment(Drops, [f_side, 6] ) mozesz dac getside(Drops) = 6,
mozesz jeszcze uzyc zdarzenia ApemanTamed [link] ale latwiej chyba jest z every i getside.
every 0$0.1 trigger FilterUnitsinArea(dropsik, [f_side, 6]) =1 marked 02 do
Antitheus píše:A w tym fragmencie kodu chodzi o to, że po złapaniu małpoluda 'drops' by włączył się dialog Kod:
every 0$0.1 trigger isenvironment(Drops, [f_side, 6] ) marked 03 do
begin
Say(anti, 'b2d');
ChangeMissionObjectives('celb3w');
end;
^^IsEnvironment(x:integer y:integer)
returns true if there is an environment on x, y
zamiast isenvironment(Drops, [f_side, 6] ) mozesz dac getside(Drops) = 6,
mozesz jeszcze uzyc zdarzenia ApemanTamed [link] ale latwiej chyba jest z every i getside.
- Antitheus
- Kung Führer
najbardziej poważna prośba a zarazem pytanie jakie zadałem. Czy któryś moder po odpaleniu swojego moda w normalnej grze nie miał tekstów w swej misji? Tj mam poważny problem bo pierwsza misja chodzi bez zarzutu (no z wyjatkiem tego że nie wczytuje się tam jeden dialog) a po odpaleniu drugiej nie dość że nie ma dialogów to nie wczytują się cele misji czy nawet warunki przegranej! prosze o szybką pomoc! Ani ja ani Gothuk jeszcze nie wiemy co tu dolega ;/
- Antitheus
- Kung Führer
Ech. Napisanie misji w sailu nie jest przerażająco trudne. Pisze się przyjemnie a szukanie i kombinowanie z funkcjami sprawia niamałą radochę. To, co może poważnie wkurwić to odpalanie moda na ow.exe. ku**a ile tu człowiek cierpliwości traci, kiedy postawi nie ta liczbę w pliku etc. A do tego pop*****one, ch*j wie z czego wzięte errory. Np w mojej misji przy 5 dialogu gra się ku**a wiesi i wyskakuje error, dlaczego?
Sm ku**a nie wiem. Ale wnioskuję że wyczrpałem 'limit rozmów na dziś', prawda? Czekam na radę...
ErrorType : Unknown
ErrorText : SAIL function "Say" : List index out of bounds (4)
- Antitheus
- Kung Führer
Backero, wszystko się kompiluje bez problemów, odpalanie modów w edytorze przebiega równie bezproblemowo. Tylko w grze cos się je**e.
btw próbowałem tez wykupić darnowe rozmowy dzwoniąc na *121*11*01# ale też ch**a dało.
btw próbowałem tez wykupić darnowe rozmowy dzwoniąc na *121*11*01# ale też ch**a dało.
- Antitheus
- Kung Führer

to już ku**a przegięcie. Zaczęłem mieć ten error także w edytorze. Ktoś zna przyczynę?
a teraz kolejne pytanie. Jak zmienić logo kampanii amerykańskiej i tło menu wyboru misji na własne. W tym pierwszym wiem ze za to odpowiada UIDlgAlien.txt , prawda? ale dokładnie która formułka to zmienia. no i to by było na tyle pytań... heeeeeeeelp!