Brak dialogów w misji - rozwiązane
-
- Soldier level 6
- Kontakt:
Brak dialogów w misji - rozwiązane
Mam ustawioną dobrą kampanię i misję w preferencesach i txt03.wri na miejscu, lecz w grze się nie wczytują żadne teksty, headersy działają, powodem pewnie jest ostatnio zainstalowany przeze mnie najnowszy patch, ktoś ma jakiś inny pomysł ? (nawet próbowałem tutaj wspomniany format Unicode zapisać i plik miał 2kb więcej, napisów nie było i tak) Poprzednie misje hulają jak ta lala.
PS. Nie musicie czytać tego biadolenia (jak to nazwał Anti), powodem był problem z plikiem .wri, wystarczyło skopiować inny z działającej misji i tam wkleić tekst misji.
PS. Nie musicie czytać tego biadolenia (jak to nazwał Anti), powodem był problem z plikiem .wri, wystarczyło skopiować inny z działającej misji i tam wkleić tekst misji.
Ostatnio zmieniony pt maja 22, 2015 1:27 pm przez Markok, łącznie zmieniany 1 raz.
- Antitheus
- Kung Führer
- Kontakt:
Re: DialogCreator
Nie, powodem na pewno nie jest patch. Nie wiem, co wam ludzie przychodzi do głowy, aby każdy własny błąd lub niedopatrzenie argumentować patchem. Edytor OW jest dziwny i powoduje różnego rodzaju błędy, gdyż aby misja działała prawidłowo, ustawić musisz nienagannie multum rzeczy. Ten błąd powielany jest od stuleci - przeszukać forum też nie zaszkodzi. Upewnij się do ustawienia kampanii w prefach, upewnij się, że plik tekstowy znajduje się w głównym folderze kampanii (a nie tylko #POL - a jeśli nie ma go w #POL, możesz go tam dla pewności wrzucić), upewnij się, że ma poprawne kodowanie i strukturę (dlatego poleca się edytować istniejące już pliki .wri, zamiast tworzyć nowe - nie sprawdzałem jeszcze programu Serpa).
A jeśli odpalasz misję w edytorze, to w folderze misji w missions wrzuć texts.txt zawierający te same dialogi.
Jak ja nienawidzę biadolenia.
A jeśli odpalasz misję w edytorze, to w folderze misji w missions wrzuć texts.txt zawierający te same dialogi.
Jak ja nienawidzę biadolenia.
-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
-
- Soldier level 6
- Kontakt:
Anti nie złość się, ja to wszystko zrobiłem, biadolę bo zostało tylko ponarzekać na patch 
Fakt, sory, mogłem to wszystko wypisać, przecież póki się nie wyda moda, każdy ma cię za totalnego de**la czy kłamcę, który tylko udaje, że coś robi, uroda tej sceny...

Fakt, sory, mogłem to wszystko wypisać, przecież póki się nie wyda moda, każdy ma cię za totalnego de**la czy kłamcę, który tylko udaje, że coś robi, uroda tej sceny...
- Antitheus
- Kung Führer
- Kontakt:
Sam przy tworzeniu primaaprilisowego TBM spotkałem się z tym problemem i wystarczyło tylko upewnić się, że wszystko jest na swoim miejscu bo z tego, co pamiętam brak dialogów był wynikiem idiotycznego, acz skrupulatnie ukrytego niedopatrzenia.
I zamiast wymyślać teksty patch, patch, patch i nie wiadomo co przejrzałem forum, przejrzałem swoje pliki i naprawiłem. Jak już mówię - to problem znany i rozpatrywany od stuleci. A biadolenie to właśnie bezpodstawne powielanie tego samego błędnego schematu myślowego (wystarczy zobaczyć changelogi lub zapytać Stu).
I zamiast wymyślać teksty patch, patch, patch i nie wiadomo co przejrzałem forum, przejrzałem swoje pliki i naprawiłem. Jak już mówię - to problem znany i rozpatrywany od stuleci. A biadolenie to właśnie bezpodstawne powielanie tego samego błędnego schematu myślowego (wystarczy zobaczyć changelogi lub zapytać Stu).
-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
- Serpent
- Soldier level 10
- Kontakt:
Wypakuj plik tekstowy z owp i wklej tam swoje dialogi. To powinno pomóc.
Epickie teksty:
Marek1906: jak zrobic aby sail był zielony?
Kvantovy: Wszystko normalne, wszystko w koło było dziwne
Kvantovy:: To jest fajne, że to nie jest takie głupie
Kvantovy:: remove sos from kanapeczka
Kvantovy:: zdarzają się rzezy które sie filozofom nie śniły
Cenwen: problemem jest gejostwo
"Taki z niego fizyk jak ze mnie baletnica" - Profesor Scholtze o Kvantovym.
JAKBYŁ BYM CZECHEM TO BYM ROZŁOŻYŁ NAMIOT ~Kvanciak
Marek1906: jak zrobic aby sail był zielony?
Kvantovy: Wszystko normalne, wszystko w koło było dziwne
Kvantovy:: To jest fajne, że to nie jest takie głupie
Kvantovy:: remove sos from kanapeczka
Kvantovy:: zdarzają się rzezy które sie filozofom nie śniły
Cenwen: problemem jest gejostwo
"Taki z niego fizyk jak ze mnie baletnica" - Profesor Scholtze o Kvantovym.
JAKBYŁ BYM CZECHEM TO BYM ROZŁOŻYŁ NAMIOT ~Kvanciak
-
- Soldier level 6
- Kontakt:
Upewniłem się że ma poprawne kodowanie i strukturę przez wklejenie tekstu do pliku poprzedniej misji, która działa, przy zapisywaniu wordpad powiedział, że całe kodowanie zostanie usunięte, zatwierdziłem i działa, OW jest bardzo, ale to bardzo wymagające co do podawanych mu plików do paszczy.. dzięki Anti, ale o biadoleniu nie musiałeś pisać, Serpent też biadoli, że mu najnowszy patch coś krzaczy w SoSie ?
- Antitheus
- Kung Führer
- Kontakt:
Tyle, że Serpent pisał o zupełnie nowym błędzie (ew. niezwykle rzadko spotykanym). A z brakiem dialogów spotyka się co 2 zacięty modder. Przypadek czy patch?
-
- Soldier level 6
- Kontakt:
Żeby dialogi działały trzeba wiele rzeczy dobrze poustawiać jak piszesz, a o kodowaniu i formacie rzadko się wspomina, także przepraszam za to niedopatrzenie, musiałem plik tej misji normalnie w .txt napisać i potem zmienić na .wri, zamiast skopiować właśnie jak Serpent wspomina z owp czy innego moda. OW jest bardziej czułe na pliki niż moja fura na paliwo 

- Antitheus
- Kung Führer
- Kontakt:
Własnie o tym mówiłem
. Trzeba kiedyś będzie napisać małe kompendium implementowania dialogów bo wbrew pozorom jest to cholernie problematyczna czynność. W szczególności przy początkującym moddowaniu / moddowaniu po X czasu, gdzie 3 misje nam działają, a w 4 wszystko zaczyna odmawiać posłuszeństwa i wtedy sami nie wiemy, co znów się schrzaniło.

-
- Soldier level 6
- Kontakt:
Właśnie piszesz w temacie o tym kompendium, które stworzył Serpent
// ja mogę bo i tak zamierzam wydzielić 
Programik fajny, tylko czy właśnie nie ma problemów z tym przeformatowywaniem z ANSI na Unicode.

Programik fajny, tylko czy właśnie nie ma problemów z tym przeformatowywaniem z ANSI na Unicode.