Dialogi w grze

Wszelkie pytania na temat SAIL'a i modowania OW.
Mezrox
Soldier level 1
Soldier level 1

Dialogi w grze

Сообщение Mezrox »

Witam!
Mam problem wielkiej wagi, a są nim dialogi w grze(w edytorze działają), mam chyba wszystkie potrzebne pliki w odpowiednich miejscach, ale i tak nic mi nie działa.
Poniżej zamieszczam link do mojego "moda", mam nadzieję, że ktoś mi pomoże bo ja siedzę nad tymi dialogami cały dzień(znam chyba wszystkie tematy z tym problemem na stronie, ale żaden mi nie pomógł ;p ).

http://www.speedyshare.com/files/22221768/mods.rar

PS.Dopiero zaczynam uczyć się Sail'a więc proszę o wyrozumiałość.
Gogeta103
Soldier level 5
Soldier level 5

Re: Dialogi w grze

Сообщение Gogeta103 »

Więc tak synek(mam nadzieje, że się nie obraziłeś) co do twego problemu.
Masz złe kodowanie plików *.wri zapewne robiłeś to w notatniku a potem zapisałeś jako wri.
Najlepiej jak weźmiesz plik *.wri z oryginalnej kampanii i po prostu wkleisz zawartość twojego pliku wri. Jeśli nie chcesz się bawić to zmień szyfrowanie na UNICODE z tego co pamiętam, ale nie jestem pewny. Użyj WordPad.

Mam nadzieje, że zrozumiałeś :) Jak coś to pisz
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Сообщение Radzio »

Równie dobrze jest użyć np. Notepad++ lub Notepad2, by ustawić kodowanie na Unicode.
Mezrox
Soldier level 1
Soldier level 1

Сообщение Mezrox »

Dzięki dialogi działają, a raczej działały bo teraz to nic nie działa i tu moje pytanie co to jest:
"Xicht ERROR: END expected instead of " pracowałem nad 2 misją i podczas gdy sprawdzałem grę wyskoczył mi ten komunikat.Edytor też mi to wyświetla :(
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Сообщение Radzio »

Coś nie tak z gębuchnami postaci.
Zapodaj start.txt
Mezrox
Soldier level 1
Soldier level 1

Сообщение Mezrox »

Wczytałem kopię moda i działa, a start.txt nie mam w modzie (i pewnie to był problem), narazie nie mam problemów, o których rozwiązanie musiałbym prosić specjalistów ;p
Jak się pojawią to napiszę.

EDIT: Dobra to mam następna pierdółkę, a mianowicie w każdej misji gdzie używam polecenia Mez=LoadCharacter('Mez',0,0);
Ogo=LoadCharacter('Ogo',0,0);
itd. to te postacie co prawda pojawiają się, ale po stronie amerykańskiej, a zapisałem je jak nosili czerwone przypinki. Czy za każdym razem muszę używać polecenia SetSide('Ident',strona); ??
Mezrox
Soldier level 1
Soldier level 1

Сообщение Mezrox »

Mam problem z celem misji, powtarza się on w misji 3( a był w m. 2), powodem chyba jest to, że przekopiowałem mapę z misji 2 do 3( by mniej więcej niektóre budynki były w tym samym miejscu, a zrobienie to za pomocą "zapisu stanu bazy" to wyższy poziom dla mnie), zmieniłem plik description.txt(tzn. zmieniłem nr. misji), oczywiście Plik txt03.wri jest w odpowiednim miejscu.
Proszę o pomoc, bo nie mam pomysłów co musiałbym jeszcze zmienić, a zrobienie wszystkiego od początku będzie ciężkie.
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Сообщение Radzio »

Możliwe, że zapisałeś cel w mapie. Wtedy nie masz wyboru :P
Spróbuj usunąć pliki *.bin z folderu mapy.
Mezrox
Soldier level 1
Soldier level 1

Сообщение Mezrox »

wygląda na to, że (nie wiem jakim cudem) zapisałem cel w mapie i muszę robić wszystko od nowa :cry: , ale cóż jakoś przeżyje, a tak przy okazji mam kawałek kodu:
hc_skills=Rand([6, 2, 2, 1],[9,4,4,6]);
ma na celu losowo przydzielać skile postaciom które się będą respić (oczywiście nie działa), gdzyż wszystkie postacie wychodzą z mechaniką na 8(wcześniej zdefiniowani mechanicy), czy da się zrobić by losowo wybierały się umiejętności przy każdym ataku? Mam tam pętle w postaci "repeat >>> until"
Jeanks
Soldier level 6
Soldier level 6

Сообщение Jeanks »

Jeżeli powtarza się cel misji to sprawdź czy w map preferences w edytorze nie masz drugi raz przy misji 03 napisane, że to misja 02 ;] Jeżeli tak to popraw to. Jak to nie pomoże to zmień nazwy do plików wri celów misji w 2 i 3 misji i nie ma szans, że się powtórzy coś
Jeanks zgarnia wszystko ot co xD
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Сообщение Radzio »

Rand(a, b) losuje dowolną liczbę całkowitą z zakresu <a, b> np. Rand(1, 5) może wylosować 1, 2, 3, 4 lub 5. Jakkolwiek tego sobie wcześniej nie zinterpretowałeś, ale Rand nie działa na listach (genialne, nie?).

I powiem Ci, jakim cudem cel znalazł się w mapie, dokładnie w mapie i jeszcze raz w mapie. Otóż zapisałeś mapę po pobycie w Game Mode, w którym to odpalił się już odpowiedni kod SAIL. To tyle.
Jeanks
Soldier level 6
Soldier level 6

Сообщение Jeanks »

Radzio писал(а):Rand(a, b) losuje dowolną liczbę całkowitą z zakresu <a, b> np. Rand(1, 5) może wylosować 1, 2, 3, 4 lub 5. Jakkolwiek tego sobie wcześniej nie zinterpretowałeś, ale Rand nie działa na listach (genialne, nie?).

I powiem Ci, jakim cudem cel znalazł się w mapie, dokładnie w mapie i jeszcze raz w mapie. Otóż zapisałeś mapę po pobycie w Game Mode, w którym to odpalił się już odpowiedni kod SAIL. To tyle.

No tak Game Mode nie sądziłem, że zrobił aż taki błąd ale to niewykluczone xDD chociaż jak kiedyś sam z Game Mode korzystałem, ale czegoś takiego to nie pamiętam
Jeanks zgarnia wszystko ot co xD
Mezrox
Soldier level 1
Soldier level 1

Сообщение Mezrox »

Co do GameMode to bardzo prawdopodobne :oops: , ale poradzę sobie, po prostu usunę wszystko i postawie od nowa, a SAILA skopiuję. A co do tego losowania umiejętności, czy nie można z tym nic zrobić, by były losowo wybierane?

@Jeanks co do zmiany nazw celów misji to na to nie wpadłem, ale już za późno bo zaczynam poprawiać.
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Сообщение Radzio »

Rada Jeanksa by nie pomogła. Przecież sam mówiłeś, że zmieniłeś numer misji.

Przykład losowania skilli:

Код: Выделить всё

hc_skills := [rand(1, 4), rand(2, 3), rand(0, 1), rand(0, 4)];
Chyba nie wymaga tłumaczenia.
Mezrox
Soldier level 1
Soldier level 1

Сообщение Mezrox »

Oki, wszystko działa, ale to nie zwalnia mnie z zadawania pytań :mrgreen: :

1. Czy można za pomocą SAILA tworzyć Ropę np. tak jak skrzynki(wydaje się mi że gdzieś kiedyś czytałem że nie, ale wolę się na 100% upewnić);?

2.W jaki sposób zmniejszyć HP budynku po dojściu gościa do Arei najlepiej do "czerwoności"?

3. Czy można zapisać całą bazę(którą się samemu wybuduję) tak by odczytać ją w późniejszych misjach? Domyślam się że to długi kod, więc proszę o 1 budynek.

Używałem "szukajki", ale nic nie znalazłem(możliwe że źle formułowałem zapytanie), więc proszę o pomoc.
Ответить