Zadanie

To, co nie pasuje do pozostałych kategorii, ma swoje miejsce tutaj.
*Matrix*
Soldier level 5
Soldier level 5
Dátum registrácie: Fri Sep 04, 2009 3:03 pm

Zadanie

Post od používateľa *Matrix* »

Mam pytanie czy pomozecie mi w tym zadaniu z fizyki:

Ile razy odbije sie ostatnia kulka jezeli pierwsza odchylimy na odleglosc 5 cm, strata na ,,przelocie" wynosi 10%.

rysunek pomocniczy
Image
czlowieku jak jestes bez winy rzuc w siebie kamien... :)

Image
Image
Image

Zobaczymy jaki pomaranczowy koles do mnie napisze jako 1 :)
Ghost
Soldier level 5
Soldier level 5
Dátum registrácie: Wed Nov 25, 2009 12:42 pm

Re: Zadanie

Post od používateľa Ghost »

Nie jestem pewien, ale powinieneś podać jeszcze jakieś dane. Na pewno masę tych kulek, by policzyć siłę i pęd. Tyle mogę pomóc ;]
A i wydaje mi się, że przyda ci się wartość przyciągania ziemskiego; 10N/kg
pijanymis
Soldier level 6
Soldier level 6
Dátum registrácie: Wed Apr 07, 2010 10:54 pm
Kontaktovať používateľa:

Post od používateľa pijanymis »

Ja z fizy dobry nie byłem ale mi się wydaje że według jakiegoś wzoru gdzie występuje siła i opór nie wiem jaki to dział fizyki ale mi się wydaje że to będzie 25
*Matrix*
Soldier level 5
Soldier level 5

Masy nie bylo podane. Jedynie co bylo jeszcze podane to wysokosc tych kulek 1 cm od podloza. ( ale to jest dana chyba nie potrzebna)

Image
Image
Image

Ghost
Soldier level 5
Soldier level 5
Dátum registrácie: Wed Nov 25, 2009 12:42 pm

Post od používateľa Ghost »

A ja myślę, że 52834. Misiu, wątpię by Matrix zakładał ten temat, by dowiedzieć się, że byłeś słaby z fizyki ;] A to, że potrzeba jakiegoś wzoru jest niewątpliwe ;]
Matrix, poszukaj danych w podręczniku z którego się uczysz, bo tam powinno być najwięcej informacji.
pijanymis
Soldier level 6
Soldier level 6
Dátum registrácie: Wed Apr 07, 2010 10:54 pm
Kontaktovať používateľa:

Post od používateľa pijanymis »

Ghost żeby tyle się odbijały musiały by być kulki za kilka stówek może więcejnie będzie to więcej niż 500
*Matrix*
Soldier level 5
Soldier level 5

Cale zadanie jest takie :
Ile razy odbije sie ostatnia kulka jezeli pierwsza odchylimy na wysokosc 5cm. Straty wynosza 10% na ,,przelocie".Pileczki sa na wys 1cm.
Wiec taak te zadanie nie bylo z podrecznika, to zadanie jest na zaliczenie 1 semestru.
Podawala te zadanie z glowy, gdyz miala te kulki newtona i wykorzystala ta zabawke xD

Image
Image
Image

FreedomFighter
Soldier level 3
Soldier level 3
Dátum registrácie: Thu Aug 05, 2010 6:12 pm

Post od používateľa FreedomFighter »

Heh misiu, kulki Newtona, bo tak nazywa sie to urzadzenie, z zalozenia sa wykonane ze stali. Gdyby znajdowaly sie w prozni, to oczywiscie odbicia nie mialyby konca, lecz tak nie jest, pojawiaja sie straty energii, lecz nie rozumiem do konca, jak to ma wygladac, czy 10% oznacza za kazdym razem 0,1 energii poczatkowej, czy 10 % energii poprzedniej tzn najpierw pozostanie 0,9E, potem 0,81E itd. W pierwszym przypdaku wyszloby 10 uderzen, lecz jest chyba rozumowanie bledne, a za drugim razem, gdy E zbiega do 0, lto wtedy liczba uderzen zbiega do oo...
Image
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland
Dátum registrácie: Fri Jul 28, 2006 10:58 am

Post od používateľa Radzio »

FreedomFighter wrote:Heh misiu, kulki Newtona, bo tak nazywa sie to urzadzenie, z zalozenia sa wykonane ze stali. Gdyby znajdowaly sie w prozni, to oczywiscie odbicia nie mialyby konca, lecz tak nie jest, pojawiaja sie straty energii, lecz nie rozumiem do konca, jak to ma wygladac, czy 10% oznacza za kazdym razem 0,1 energii poczatkowej, czy 10 % energii poprzedniej tzn najpierw pozostanie 0,9E, potem 0,81E itd. W pierwszym przypdaku wyszloby 10 uderzen, lecz jest chyba rozumowanie bledne, a za drugim razem, gdy E zbiega do 0, lto wtedy liczba uderzen zbiega do oo...
Dąży do nieskończoności, nom.
Chyba, że można założyć, że nie widać wychyleń poniżej jakiejś wielkości np. 1mm. Wtedy masz te: (0,9)^(2n+1) * Ep0 = Epk (z założeniem, że przelot oznacza w jedną stronę bez powrotu). Gdzie Epk to np. energia na wychylenie z 1 mm.
Witcher
Soldier level 7
Soldier level 7
Dátum registrácie: Tue Dec 08, 2009 12:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Post od používateľa Witcher »

FreedomFighter wrote:Heh misiu, kulki Newtona, bo tak nazywa sie to urzadzenie, z zalozenia sa wykonane ze stali. Gdyby znajdowaly sie w prozni, to oczywiscie odbicia nie mialyby konca, lecz tak nie jest, pojawiaja sie straty energii, lecz nie rozumiem do konca, jak to ma wygladac, czy 10% oznacza za kazdym razem 0,1 energii poczatkowej, czy 10 % energii poprzedniej tzn najpierw pozostanie 0,9E, potem 0,81E itd. W pierwszym przypdaku wyszloby 10 uderzen, lecz jest chyba rozumowanie bledne, a za drugim razem, gdy E zbiega do 0, lto wtedy liczba uderzen zbiega do oo...
Nie chciało mi się tego czytać, ale to chyba jest dobry dowód na to, że FF to nie Matrix, albo FFighter jest mądrzejszym bratem Matrixa xD
Image
___
Jeżeli chcesz pograć pisz na GG.
pomek
Soldier level 7
Soldier level 7
Poland
Dátum registrácie: Mon May 03, 2010 9:05 pm

Post od používateľa pomek »

wartość przyciągania ziemskiego; 10N/kg
Mnie uczyli, ze jednostką przyśpieszenia jest metr na sekundę do kwadratu, ale jak widać - Ciebie uczą inaczej ;d

// Przecież tu jest mowa o sile grawitacji a nie o przyśpieszeniu...
YuriStriatov
Site Administrator
Site Administrator
Cuba
Dátum registrácie: Fri Feb 17, 2006 3:02 am
Kontaktovať používateľa:

Post od používateľa YuriStriatov »

Pomek jak chcesz trollowac to wez sie wysil chociaz...

1 N = (1 kg * 1 m) / s^2
1 N/kg = 1 m/s^2
Image
Napísať odpoveď