Świadomy sen

To, co nie pasuje do pozostałych kategorii, ma swoje miejsce tutaj.
Incantatoris
Soldier level 6
Soldier level 6
Dátum registrácie: Sun Sep 13, 2009 6:13 pm
Kontaktovať používateľa:

Świadomy sen

Post od používateľa Incantatoris »

Świadomy sen (ang. Lucid Dream, LD) - co to jest? Najprostsza definicja mówi, że jest to taki sen, w którym śniący wie o tym, że śni. Definicja jest bardzo prosta, ale właściwie nic dodać, nic ująć. Po prostu - jeśli w trakcie snu wiedziałeś, że śnisz to znaczy, że miałeś LD.

Co jednak daje takie świadome śnienie? Możnaby się spodziewać, że fakt utrzymania świadomości we śnie niewiele zmienia, jest to jednak tak dalekie od prawdy, jak tylko może być Świadome śnienie daje możliwość doświadczania wirtualnej rzeczywistości, wygenerowanej przez najlepszą do tego celu maszynę - Twój mózg.

Przesypiamy średnio ok. 1/3 naszego życia. Czy nie warto przeznaczyć tego czasu na spełnianie swoich marzeń, także tych, których w rzeczywistości nie dałoby się zrealizować? W snach nie ograniczaja Cię prawa fizyki - możesz latać, podróżować w czasie, tworzyć coś z niczego i wiele innych rzeczy
!
Żródło: lucidforum Autor: Fizyk
Pozwoliłem sobie zacytować fragment artykułu z innego forum. Czy ktoś miał styczność z takimi praktykami? Ja od momentu obejrzenia Incepcji (czyli jakiś tydzień) próbuje "czarować w śnie". Efekty są. Niestety, sen się rozwala, kiedy za bardzo się podniecę z wykonania sztuczki (wyciągniecie z kieszeni piłeczki, latanie)
You're mom is hot. Ok. frack it. I lied. What you gonna do?!
Image
Czerpię wiedzę z Internetu. Krzywdzę sam siebie.
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland
Dátum registrácie: Fri Jul 28, 2006 10:58 am

Re: Świadomy sen

Post od používateľa Radzio »

Powiedz jak to uzyskać!
Incantatoris
Soldier level 6
Soldier level 6
Kontaktovať používateľa:

Specjalistą nie jestem, ale chodzi o zdanie sobie sprawy, że śnimy. Wtedy możemy przejąć inicjatywę. Jednakże, ludzie często się budzą, po uświadomieniu sobie, że śnią. Sam fakt, zdania sobie sprawy o naszym stanie, powoduje euforie. Jest parę technik. Lucidforum to polska skarbnica wiedzy na ten temat. Dla zainteresowanych polecam darmową lekturę:
http://www.4shared.com/file/36424447/2f ... UTYKA.html

edit: można obejrzeć: http://vimeo.com/3365942
Last edited by Incantatoris on Sun Feb 27, 2011 6:17 pm, edited 1 time in total.
Image
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Drzemki
Metoda bardzo zbliżona do przerywania snu. Tutaj z kolei wykorzystujemy fakt naturalnej, wzmożonej senności w pewnych godzinach. Podczas popołudniowej drzemki istnieje większe niż podczas nocnego snu prawdopodobieństwo wystąpienia świadomego snu.
Z Wiki.

Ja to miałem kilka razy. Faktycznie dało się sterować, ale zaraz się wybudzałem xD
Incantatoris
Soldier level 6
Soldier level 6
Kontaktovať používateľa:

Radzio wrote: Ja to miałem kilka razy. Faktycznie dało się sterować, ale zaraz się wybudzałem xD
Trzeba umieć kontrolować emocje ;) I oddech. Mi udaje się może na dwie minuty osiągnąć stan świadomego snu. Lecz - jak wspomniałem - wykonanie sztuczki za bardzo mnie cieszy i sen się kończy.
Image
Anarchy
Site Moderator
Chad
Dátum registrácie: Thu May 03, 2007 11:02 am

Post od používateľa Anarchy »

Bawiłem się, nie polecam. Dobrą metodą jest wstawanie w środku nocy, wtedy mózg jest wypoczęty. Jak się za dużo razy próbuje, to zaczynają się problemy z niedoborem snu - trudności z koncentracją etc. Chociaż raz powiem, że byłem naprawdę blisko - czułem, jak mi ciało drętwieje, co się powinno dziać już po zaśnięciu. No, ale niestety - to mnie wybudziło;P W ramach zastępstwa polecam raczej rozwijać koncentrację przez medytację, kiedy dojdzie się już do w miarę zaawansowanego poziomu można wyobrażać sobie znacznie więcej, niż przez sen. No i ma wiele innych plusów.
Anarchy
Site Moderator
Chad

A myślisz, że siadanie w takim miejscu jest czym? Może brakuje paru czynników, ale w zasadzie polega na tym samym - skupiasz się na jednym, starając się zapomnieć o wszystkim.
Mart
Soldier level 6
Soldier level 6
Peru
Dátum registrácie: Sun Apr 11, 2010 6:52 pm

Post od používateľa Mart »

Ta świadomy sen. Piękna rzecz. Występuję to u mnie co jakiś czas. I zazwyczaj jak wystąpi to trwa dosyć długo. Nigdy się w to nie zgłębiałem. Ale to przyjemne uczucie śnić świadomie.
Ostatnio (nie wiem co to było i czy miało z tym jakiś związek), ale wydawało mi się że ktoś chcę mnie wyciągnąć z łóżka siłą a ja nie mogłem się w żaden sposób ruszyć, po czym się obudziłem i byłem dosyć wystraszony.
Apocalyptic War Episode One Wydany: link

Epizod drugi zostanie wydany kiedy będzie gotowy :)
Incantatoris
Soldier level 6
Soldier level 6
Kontaktovať používateľa:

@Jurij: pisząc "odpływanie" to masz na myśli.. hm.. "zagapienie się na coś"? Że w mówisz sobie, aby oderwać wzrok, ale się po prostu nie chce? To jest hipnoza samoistna. Podobno, jak ktoś ciebie hipnozuje, to człowiek jest w podobnym stanie, tylko trudniej "oderwać się". Teoretycznie, kolega z ławki mógłby na ciebie wtedy wpływać nieznacznie. Abyś się podrapał czy coś.

edit: @Mart: piękna rzecz śnić świadomie, lecz piękniejsza ruszać się, biegać, rozmawiać ze zmarłymi, ćwiczyć, zwiedzać egzotyczne kraje. Jeżeli oglądałeś Incepcje to wiesz o co chodzi - po zdjęciach mózg w stanie snu potrafi zbudować miasto. Zachowania ludzkie także są bardzo naturalne. Tylko że będą one polskie, a nie francuskie ;) Chyba że byłeś w Francji.
Image
Witcher
Soldier level 7
Soldier level 7
Dátum registrácie: Tue Dec 08, 2009 12:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Post od používateľa Witcher »

Ja to mam dosyć często, bo dużo o tym czytałem. I nie oglądałem incepcji (nie w całości).
Zasypiasz zrelaksowany - to jeden z najważniejszych czynników. Ale jest coś jeszcze, mianowicie inne, nieświadome sny. Chodzi o to aby w śnie rozpoznać to, że śnimy. Najlepiej jest notować sobie sny, aby potem (głównie we śnie) je sobie skojarzyć. Czyli śnimy o tym, że zabiliśmy zapałką mastodonta to gdy się zbudzimy notujemy to i tak z innymi snami. Potem gdy śnimy też o czymś nieprawdopodobnym np o tym, że kolega mówi nam, że ma samochód z napędem hiperserowym czy coś w ten deseń łatwiej nam się obudzić we śnie i pomyśleć ' ku**a, napęd hiperserowy? To chyba sen'. Wówczas możemy sobie wyobrazić co chcemy, od lewitacji po seks z jakąś kobietą. Ja pamiętnik snów prowadzę od 3 miesięcy i do tej pory minimum raz w tygodniu mam LD. ;)
Image
___
Jeżeli chcesz pograć pisz na GG.
Incantatoris
Soldier level 6
Soldier level 6
Kontaktovať používateľa:

Witcher wrote: Wówczas możemy sobie wyobrazić co chcemy, od lewitacji po seks z jakąś kobietą.
Wpierw twój mózg musi wiedzieć, jak zachowuje się kobieta podczas stosunku :D bo będzie to nienaturalne. Póki co, wolę spróbować na realu niż we śnie :lol: Nie wyobrazisz sobie czegoś, czego nie doświadczyłeś.

Co do pamiętania snu: są inne sposoby. U niemal każdego pojawiają się objawy, które świadczą, że to sen. Np. zegarki źle działają (kiedy się obrócisz, jest inna godzina), pismo jest nieczytelne, rozmazane.
Image
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Incantatoris wrote:Wpierw twój mózg musi wiedzieć, jak zachowuje się kobieta podczas stosunku :D bo będzie to nienaturalne. Póki co, wolę spróbować na realu niż we śnie
Polecam czerwoną rurę :P
Anarchy
Site Moderator
Chad

Radzio wrote:
Incantatoris wrote:Wpierw twój mózg musi wiedzieć, jak zachowuje się kobieta podczas stosunku :D bo będzie to nienaturalne. Póki co, wolę spróbować na realu niż we śnie
Polecam czerwoną rurę :P
A ja doświadczenie.
U niemal każdego pojawiają się objawy, które świadczą, że to sen. Np. zegarki źle działają (kiedy się obrócisz, jest inna godzina), pismo jest nieczytelne, rozmazane.
Efekt słabej wyobraźni, głównie na skutek zastępowania jej przez telewizory i komputery. Kiedy czyta się książki można rozwijać ją w sobie, kiedy odbierasz bezsensownie obraz odmóżdżasz się. U mnie moje 'nieświadome sny' są bardzo realne, często też związane z marzeniami (częściej - z doświadczeniami (mózg się 'defragmentuje' przez co różne wydarzenia powtarzają się w śnie)).
Witcher
Soldier level 7
Soldier level 7
Dátum registrácie: Tue Dec 08, 2009 12:33 pm
Kontaktovať používateľa:

Post od používateľa Witcher »

to z seksem to był przykład. ;P
Image
___
Jeżeli chcesz pograć pisz na GG.
Incantatoris
Soldier level 6
Soldier level 6
Kontaktovať používateľa:

@Anarchy:
wikipedia wrote:Cechy wspólne [snów świadomych]
Istnieją pewne szczególne cechy, które występują w snach wszystkich ludzi.
Występują problemy z czytaniem tekstu – większa ilość tekstu jest niestabilna i niespójna, tekst bezustannie się zmienia.
Zegary (w szczególności cyfrowe) działają chaotycznie – po odwróceniu wzroku na chwilę zegar wskazuje inną godzinę.
Zdarzenia, które normalnie dzieją się nagle (strzał z broni, włączenie światła, upadek), odbywają się z oporem, opóźnieniem lub nie mają związku z przyczyną.
ruch, bieg (gdy się czegoś boimy, uciekamy- ruch staje się powolny i nie możemy sobie poradzić, męczymy się).
Te wspólne dla wszystkich snów cechy są wykorzystywane przy testach rzeczywistości. W wielu przypadkach osoba pogrążona we śnie nie może zapalić światła. Jednakże ktoś, kto dostatecznie opanował kontrolowanie swojego świadomego snu w mniejszym lub większym stopniu potrafi to zrobić. Czasem zdarza się, że taka osoba potrafi bez problemu zmieniać nawet porę dnia (przechodzić z dnia do nocy) lub kontrolować pogodę.
to raczej nie jest wynik słabej wyobrażni. Tak po prostu się dzieje.
Image
Napísať odpoveď