Często się zdarza, że w plikach gry jest nieużyta (z tego czy innego powodu) zawartość.
Dla przykładu: w Hostile Waters jest 6 rodzajów broni dostępnych dla gracza, natomiast w plikach gry są jeszcze dwa dodatkowe, włącznie z modelami i statystykami. Wg. jednego z twórców z którym udało mi się kiedyś skontaktować, ostatecznie nie trafiły do gry z powodu problemów z balansem. Ciekawym smaczkiem jest też fakt, że istnieją całe brakujące misje, np. jest folder misja 5, a potem misja 8

Jest tego więcej, pewnie głównie dlatego, że przygoda HW ze swoim wydawcą jest bardzo podobna do przygody OW, tzn, mocno cisnęli na szybkie wydanie i mieli wylane na promocję. O plikach odnoszących się do multiplayera, którego w finalnej grze wcale nie ma, już nawet nie mówię.
Pamiętam, że w Incoming Forces znalazłem i uruchomiłem nie w pełni działający model czołgu ziemian, którego nie ma we właściwej grze. Z kolei iirc w plikach C&C: Generals znajduje się inny model czołgu USA, inne tekstury kilku pojazdów, nieużywany budynek (więzienie), który miał służyć nieużytej mechanice brania jeńców i coś tam jeszcze.
Są to bardzo ciekawe rzeczy. Bywa, że gry bardzo się zmieniają w czasie produkcji (sztandarowym przykładem jest Stalker: Shadow of Chernobyl, do którego grupa modderów zrobiła całą samodzielną wersję przedstawiającą plus minus stary wygląd gry - projekt Lost Alpha).
Osobiście jestem ciekaw co się stało z alphami OW, czy zniszczono je po zakończeniu gry, czy też ktoś je przechował