Hej,
dzięki za szczegółowego posta. Może faktycznie arabska kampania bardziej ci podejdzie?

Spróbuję odnieść się do paru uwag:
- komory transportowe arabów są puste.
Prawda, będzie poprawione w następnej wersji. Moje niedopatrzenie.
- nie można wybudować pojazdów zdalnie sterowanych mimo opracowanej technologii (swoją drogą chyba jest opracowana od początku?),
Jak wyżej. Musiałem o tym zapomnieć.
- pojazdy dezerterów, gdy są uszkodzone, to później z powrotem, gdy wracają do walki, to nie są do końca naprawione,
- czasami pojazdy przeciwnika mają dziwne zawiechy i podczas ataku po prostu stoją w miejscu. Zdarza się, że nic nie robią, a po chwili namysłu stwierdzają, że może jednak zaatakuje którąś jednostkę gracza,
Odpowiadałem na podobną kwestię już na fb: w tym modzie sporo pola zostawiłem altarowskim makrom. Uznałem, że pewna ilość fuckupów jest dopuszczalna, jeśli chce się przetestować je na większą skalę, niż dotąd ktokolwiek to zrobił. Dałoby się to oczywiście napisać w SAILu inaczej, na sztywno, i uniknąć takich sytuacji, ale to podważyłoby jeden z głównych powodów, dla których w ogóle chciałem zrobić tego moda. Inną sprawą jest to, że nadal w wolnych chwilach próbuję je ulepszać.
- mała ilość skrzyń zrzucana w rejonie głównego złoża. Znaczna część spada na tereny przeciwnika przez co misja bardzo się strasznie dłuży i dlatego jeszcze jej nie ukończyłem,
Powalcz o nie, będzie ciekawiej

Skrzynie spadają w ten sposób dlatego, żeby komputer też miał szanse produkować swoje pojazdy i odbudowywać bazę. Chciałem ograniczyć do minimum sytuacje, kiedy przeciwnik "magicznie" dostaje coś spoza mapy lub ma tysiące skrzyń w składzie.
- nie wiem czy coś mi umknęło w fabule, ale dlaczego arabowie wybudowali bazę w pobliżu głównego złoża i jeszcze go nie skazili jak nikt nie stał im na przeszkodzie, aby to zrobić? Nawet jeśli jeszcze nie wiedzieli jak to zrobić, to dlaczego nie pozostawili tam kilka swoich jednostek, aby mieć pewność, że przypadkiem nikt nie wpadnie na genialny pomysł, żeby wybudować tam bazę?
To jest w dialogu. Gracz przerwał ich badania, więc nie mogli zrobić tego natychmiast. Jeśli odpuścisz obronę - zrobią to bardzo szybko. Dlaczego nie postawili tam swoich jednostek? Nie wiadomo. Może na to nie wpadli? Może byli zbyt pewni siebie? Może Bojan jest słabym dowódcą i tego nie przewidział? Wybierz sam
- w rozbudowie na moduł słoneczny nie ma wypisanej ilości skrzyń jaką trzeba posiadać, aby ją zbudować,
Tak, wiem o tym. Niestety, na obecnym etapie narzędzia do edycji interfejsu nie wystarczają, żeby to naprawić.
- mała ilość postaci do dyspozycji. Jeszcze w pierwszych misjach jest to zrozumiałe, ale w kolejnych już nie bardzo. Zwłaszcza gdy trzeba zniszczyć lub zająć bazę wroga.
A to akurat, moim zdaniem, zaleta. Po prostu szukamy w grze czegoś innego

W dokumentach Altaru możesz poczytać o tym, jaki klimat chcieli osiągnąć. Ja to zinterpretowałem (między innymi) w ten sposób. To eksperyment - jak wyglądałby gameplay, gdyby twórcy poszli w tę stronę? Dlatego od początku chciałem podkreślać - być może to ślepa uliczka, a Altar świadomie z tego zrezygnował? Gdybym nie spróbował, to bym nie wiedział.
Miłej zabawy z Arabami!