Atak Jednostek oraz wykonanie misji- MOD
-
- Site Administrator
kod na medal:
a w texts.txt:
Kód: Vybrat vše
//gdzies tam misja sie konczy, dajesz te dwa pozostale medale
if FilterAllUnits([[f_side,1],[f_weapon,11],[f_bweapon,11]])>=1 then
AddMedal('radarek',1)
else
AddMedal('radarek,-1);
* radarek
+ Zbudowałeś radar.
- Nie zbudowałeś radaru.
*
- NNPlaya
- Community Veteran
- Kontaktovat uživatele:
err... Jeśli tak pisze się kod, to trzeba pamiętać o przywróceniu jednostek do życia (przecież po pierwszym ataku są zabici przez gracza). Trzeba więc kod tworzący ludzi i pojazy umieścić od razu po StartingRadzio píše:wpisz tak:Kód: Vybrat vše
every 5$0 do begin //kod ataku enable; end;
Starting
Begin
<Jakiś kod>
<Instrukcje tworzenia jednostek, czyli CreateHuman, CreateVehicle itd.>
end;
every 5$0 do
Begin
SetLives(nazwa_jednostki,1000); //1000, czyli 100% życia, stosujesz także do pojazdów
<Instrukcje PlaceUnitArea, PlaceHumanInUnit(do wsadzania ludzi do pojazdów i budynków)>
ComAgressiveMove([atakujące_jednostki],x,y);
end;
- NaDoL
- Community Veteran
- Kontaktovat uživatele:
temat
To z eneble działa i raczej jest bardziej praktyczne bo krótsze;p oczywiście jeśli dobrze jest napisany kod ataku:D
Tylko że to z radarem nie działa...pisze cały czas( jak się zbuduje radar) ''Nie zbudowałęs radaru'' i medalu sie nie dostaje...
Kod w Sailu:
Tylko że to z radarem nie działa...pisze cały czas( jak się zbuduje radar) ''Nie zbudowałęs radaru'' i medalu sie nie dostaje...
Kod w Sailu:
of course to tylko fragmentAddMedal('malpa',1);
AddMedal('ludzie',1);
if FilterAllUnits([[f_side,1],[f_weapon,11],[f_bweapon,11]])>=1 then
Begin
AddMedal('radar',1)
end
else
Begin
AddMedal('radar',-1);
end;
GiveMedals('MAIN');
YouWin;
end;

-
- Site Administrator
zrobilem gafe (kod mowi: daj jeden medal jesli na mapie znajdziesz 1 budynko-pojazd z radarem) a powinno byc to lub to a nie dwa w jednym
poprawny kod
upewnij sie tylko ze identyfikatory w texts.txt i w SAILu sa takie same a powinno byc OK 

poprawny kod
if FilterAllUnits([[f_side,1],[f_weapon,11]])>=1 or FilterAllUnits([[f_side,1],[f_bweapon,11]])>=1 then
AddMedal('radarek',1)
else
AddMedal('radarek,-1);

- NaDoL
- Community Veteran
- Kontaktovat uživatele:
temat
Spoko ID jest radar.
A jakie kody będą gdy chce aby coś tam działo sie jak wydobędzie sie 200 kryształków syb.
I co dać jesli np. ktoras z postaci (np. ppl1,ppl2,pll3) dojdzie do area01 to baza o kolorze ''cyan'' zmienia sie na niebieska? chyba trzeba dać ID budynkom i sedside?
A jakie kody będą gdy chce aby coś tam działo sie jak wydobędzie sie 200 kryształków syb.
I co dać jesli np. ktoras z postaci (np. ppl1,ppl2,pll3) dojdzie do area01 to baza o kolorze ''cyan'' zmienia sie na niebieska? chyba trzeba dać ID budynkom i sedside?

-
- Site Administrator
1) po prostu z uzyciem every:
ps: id_bazy moze byc identyfikatorem do dowolnego budynku w danej bazie (nie tylko skladu)
2) tak trzeba dac id i uzyc setside, i oczywiscie wszystko przez every
oczywiscie wczesniej ustawic wszelkie id i zdefiniowac ident. baza z uzyciem var lub export
ps: mozesz takze uzyc zamiast poszczegolnych identyfikatorow polecenia FilterAllUnits, wtedy kod dla "baza" bedzie taki:
every 0$1 GetResourceType(id_bazy,3)>=200 do
begin
//blablabla
end;
2) tak trzeba dac id i uzyc setside, i oczywiscie wszystko przez every
every 0$1 trigger IsInArea(ppl1,area01) or IsInArea(ppl2,area01) or IsInArea(ppl3,area01) do
begin
baza=[identyfikatory wszystkich budynkow napisane po przecinkach];
SetSide(baza,1);
end;
ps: mozesz takze uzyc zamiast poszczegolnych identyfikatorow polecenia FilterAllUnits, wtedy kod dla "baza" bedzie taki:
baza=FilterAllUnits([[f_side,4],[f_type,3]]);
- NaDoL
- Community Veteran
- Kontaktovat uživatele:
temat
To z Sybem nie działa, wogóle nie odczytuje frazy ''GetResourceType'' jak sie doda trigger to wtedy dopiero compiluje, ale nie działa to w grze...tj po wydobyciu 200k nic się nie dzieje...

-
- Site Administrator
heh, to mialo dzialac, a co do trigger to zaponialem o nim po prostu (za szybko pisalem i gafa
)
mam nadzieje ze ten drugi kod przynajmniej dziala
EDIT: wlasnie przetestowalem ten kod, jako identyfikator uzylem identyfikatora skladu, numer zostal na 3 i po wydobyciu 200 sybkow, stalo sie to co chcialem (zmienilo kolor skladowi na zolty poprzez uzycie setside), uzylem tego takze z samodestrukcja, usunieciem jednostki itd. wszystko dziala, chyba ze zle masz ustawiony identyfikator i/lub zly kod wpisany do wykonania

mam nadzieje ze ten drugi kod przynajmniej dziala
EDIT: wlasnie przetestowalem ten kod, jako identyfikator uzylem identyfikatora skladu, numer zostal na 3 i po wydobyciu 200 sybkow, stalo sie to co chcialem (zmienilo kolor skladowi na zolty poprzez uzycie setside), uzylem tego takze z samodestrukcja, usunieciem jednostki itd. wszystko dziala, chyba ze zle masz ustawiony identyfikator i/lub zly kod wpisany do wykonania
- NaDoL
- Community Veteran
- Kontaktovat uživatele:
temat
Hmm coś mi nie idzie to:/ ale zastąpiłem trochę inaczej ten fragment gry;p (a kod po wydobyciu surowca był dobry bo po samym czasie działa, może dlatego że budynek jest ruski ale niebieski, nie wiem)
Ale mam jeszcze parę pytań, jak tworze jednostkę komputerową która ma mnie atakować to jak dać jej 8 lvl kompa, 3 lvl działa i 3lvl zwykłego techa??
I da się tak zrobić żeby gra sprawdzała co sekundę jakiś warunek (np. czy nadol jest w area01 to coś tam) ale dopiero po 30 min gry?
I jak postać przy savecharacters była naukowcem to co trzeba aby w następnej misji ona przy odtowrzeniu była zolnierzem? próbowałem wpisac uc_class_1 bodajże ale nadal jest nau...
Ale mam jeszcze parę pytań, jak tworze jednostkę komputerową która ma mnie atakować to jak dać jej 8 lvl kompa, 3 lvl działa i 3lvl zwykłego techa??
I da się tak zrobić żeby gra sprawdzała co sekundę jakiś warunek (np. czy nadol jest w area01 to coś tam) ale dopiero po 30 min gry?
I jak postać przy savecharacters była naukowcem to co trzeba aby w następnej misji ona przy odtowrzeniu była zolnierzem? próbowałem wpisac uc_class_1 bodajże ale nadal jest nau...

-
- Site Administrator
1) takich indywidualnych poziomow nie da sie wprowadzic (wiem to na pewno), ale mozna ustawic opracowanie tych technologii dla danego koloru (ustawic odpowiednie technologie dla danego koloru na invented) oczywiscie pamietaj, ze np. 3 poziom komputeryzacji jest zalezny od 1 i 2 wiec je tez powinienes na invented ustawic
2) da sie, kod na poczatku misji:
dalej w kodzie:
jeszcze dalej (hehe):
3) proscizna:
4 to numer klasy, postac nie musi byc jedna moze to byc tez zestaw postaci, wtedy uzyc trzeba kwadratowych nawiasow
2) da sie, kod na poczatku misji:
starting
begin
disable(01);
//gdzies dalszy kod na poczatek misji
end;
every 30$0 do
enable(01);
every 0$1 trigger IsInArea(Nadol,area01) MARKED 01 do
begin
//kodzik
end;
//gdzies tam kod zaladowal POSTAC (jeszcze nie ma jej na mapie)
SetClass(POSTAC,1);
//teraz dopiero kod postawil jednostke na mapie
- NaDoL
- Community Veteran
- Kontaktovat uživatele:
temat
ok gitara jak narazie, ale potrzebuje jeszcze fragmentu jak misja ma się kończyć po opracowaniu wszystkich dostępnych technologi? I przy okazji - jak można zapisać budnyki na mapie tj wygląd bazy aby go wczytało w którejś z kolei misji? ale żeby je rozstawiło w tych samych miejscach?( z tym że one by były zależne od tego jak ktoś wcześniej zbuduje i ile...) da się tak? bo chyba jakby fillterallunits i savecharacters później reward i placeunitXY to by postawiło wszystko w jednym miejscu...