Kilka niejasnych spraw związanych z kampanią
Re: Kilka niejasnych spraw związanych z kampanią
Pijanymiś myślę, że ten Arab pojawia się po tym, jak skorzystaliśmy z usług najemników w misji 11. Joan może zginąć - wtedy ratujemy jakąś kobietę-mechanika.
-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
Jeśli Joan zginie, w bazie Kappa będzie Lisa Lawson, jeśli również ona zginęła, musimy uratować panią mechanik - Connie Traverspijanymis wrote:Nie pamiętam Joan może zginąć przed 14misją?? a jak tak to kogo wtedy ratujemy w 14AM

To już wole Joan ratować chociaż badania szybciej pójdą 

jest jakiś błąd w misji gdzie przybywa Joan (wszystkich od początku uśmiercam gdzie się da) zabijam ją John nic nie mówi dopiero 2misje później obraonna gammy John przybywa na miejsce i pyta gdzie Joan Van hujten(:P) mówi że zginęła podczas szturmy a zginęła 2misje wcześniej przy Johnie to jak to jest??
Zauważyłem że jak ludzie mi ginął w kolejnej misji mogę wybierać ze znacznie lepszych ludzi w11misji większość ma 8poziom
Anarchy: przetłumaczy mi to ktoś na polski?
Anarchy kiedy zabijam Joan w misji w której się pojawia nie powinno być mowy że zginęła podczas ataku ruskich na gamme a taka rzecz ma miejsce
Zauważyłem że jak ludzie mi ginął w kolejnej misji mogę wybierać ze znacznie lepszych ludzi w11misji większość ma 8poziom
Anarchy: przetłumaczy mi to ktoś na polski?
Anarchy kiedy zabijam Joan w misji w której się pojawia nie powinno być mowy że zginęła podczas ataku ruskich na gamme a taka rzecz ma miejsce
Last edited by pijanymis on Mon Feb 24, 2014 6:31 pm, edited 1 time in total.
"W misji( w tej w której pojawia się Joan), postanowiłem ją zabić, tak jak resztę moich ludzi w poprzednich misjach. John po uśmierceniu jej nie wypowiada dialogu, który zawsze wypowiada po jej śmierci w tej misji. Dwie misje później, w której musimy obronić Gammę, John pyta gdzie jest Joan( a jak wiadomo umarła dwie misje wcześniej), a (ktoś) mówi, że umarła podczas szturmu. Dodatkowo po uśmierceniu postaci, w kolejnych misjach mam do wyboru dużo lepsze jednostki np w 11 misji 8 poziomy w profesjach" - wolne tłumaczenie by Tomek795
Też trochę słabo po polsku, ale raczej lepiej

Też trochę słabo po polsku, ale raczej lepiej

Ciekawe co musiałem wykombinować, że ratowałem Denisa PetersonaNicollo wrote:Jeśli Joan zginie, w bazie Kappa będzie Lisa Lawson, jeśli również ona zginęła, musimy uratować panią mechanik - Connie Traverspijanymis wrote:Nie pamiętam Joan może zginąć przed 14misją?? a jak tak to kogo wtedy ratujemy w 14AM

A jak wszyscy zginął?? jak u mnie
nikogo nie oszczędzam heh może jutro dojde do 14misji
13misja: wybór 4-6postaci dostępne są tylko 4
czyżbym całą populacje amerykanów wykończył?? zabiłem wszystkich i tak razem ze Stivensem.14misja rzeczywiście kobieta mechanik a 15misja?? nie wiem nie wczytuje się error:P

13misja: wybór 4-6postaci dostępne są tylko 4

Last edited by pijanymis on Tue Feb 25, 2014 8:33 pm, edited 1 time in total.
- Serpent
- Soldier level 10
Coś tomek kręcisz, sprawdziłem kod całej misji nie znalazłem nic co świadczyłoby o tym że w tej misji jest Denis 

Epickie teksty:
Marek1906: jak zrobic aby sail był zielony?
Kvantovy: Wszystko normalne, wszystko w koło było dziwne
Kvantovy:: To jest fajne, że to nie jest takie głupie
Kvantovy:: remove sos from kanapeczka
Kvantovy:: zdarzają się rzezy które sie filozofom nie śniły
Cenwen: problemem jest gejostwo
"Taki z niego fizyk jak ze mnie baletnica" - Profesor Scholtze o Kvantovym.
JAKBYŁ BYM CZECHEM TO BYM ROZŁOŻYŁ NAMIOT ~Kvanciak
Denis? 
już sobie wyobrażam ten dialog:
Denis: Denis pracował nad nową wiązką laserową. Miała palić wszystko co napotka na swojej drodze.
John: Więc Denis nie żyje?
Denis: Nie, Powell zabrał go na poszukiwanie głównego złoża

już sobie wyobrażam ten dialog:
Denis: Denis pracował nad nową wiązką laserową. Miała palić wszystko co napotka na swojej drodze.
John: Więc Denis nie żyje?
Denis: Nie, Powell zabrał go na poszukiwanie głównego złoża

Widze że ktoś mnie uprzedził z tym dialogiem Joan. Do tego w 12 misji 'am' nawet jak naukowcy zbiegną i nie zdobędziemy żadnych medali + dialog że nie znaleźlismy żadnych notatek to już w następnej Powell mówi iż naukowcy rozszyfrowali dokumenty i że ruscy byli o krok od opracowania bomby syberytowej. Zdaje sobie sprawę iż nie ma w zanadrzu ukrytych dialogów ani nie ma w sumie możności dogrania bo gość co podkładał głoś pod macmillana nie żyje ale może w przyszłości można by "podrasować" gł. kampanie i co gdzie niegdzie powstawiać te "ciche" dialogi + większą konsekwncję po dokonanych wyborach.
do tego nie wiem czy jest poprawny iż spawnuje w 12 misji legionistę-amerykanina.

do tego nie wiem czy jest poprawny iż spawnuje w 12 misji legionistę-amerykanina.

Coś bym chciał wyjaśnić:
Z oryginalnej (pierwszej) linii czasowej w przeszłość udali się Amerykanie i Arabowie, tworząc drugą linię czasową.
Ze świadectwa Rosjan dowiadujemy się, że USA w drugiej linii dysponują alaskitem, więc:
- Arabowie w starciu z Amerykanami ponieśli klęskę.
- Walki przeżyło wystarczająco dużo Amerykanów, aby mogli dokonać "wielkiego dzieła", czyli wydobycia całego złoża-matki, przeniesienia go na Alaskę i zakopania z powrotem.
- Po dokonaniu tego, Amerykanie położyli się i umarli.
Przeniesienie całego złoża trwało zapewne kilka lat, jeśli nie więcej. Trudno uwierzyć, że wszyscy członkowie ekspedycji żyli przez ten czas w celibacie
Różnorodności genetycznej chyba też powinno wystarczyć. Nie mogąc wrócić do domu, zakładałbym, że założyli osiedla, wioski itp. Skoro mogli wydobywać syberyt, z pewnością mogli też wydobywać węgiel, żelazo itd., zbudować przemysł, założyć miasta... *
W czasie, gdy Burłak dostaje wiadomość o wysłaniu go na przymusowe wakacje, ZSRR nie powinno w ogóle istnieć. Ziemię powinna zajmować licząca sobie 2 miliony lat cywilizacja potomków amerykańskiej ekspedycji.
Pytanie, dlaczego nie zajmuje?
*Paradoksalnie Płatonow wpada na ten pomysł, gdzieś w kampanii wypowiada się o planowanym "Związku Prehistorycznych Republik Radzieckich".

Z oryginalnej (pierwszej) linii czasowej w przeszłość udali się Amerykanie i Arabowie, tworząc drugą linię czasową.
Ze świadectwa Rosjan dowiadujemy się, że USA w drugiej linii dysponują alaskitem, więc:
- Arabowie w starciu z Amerykanami ponieśli klęskę.
- Walki przeżyło wystarczająco dużo Amerykanów, aby mogli dokonać "wielkiego dzieła", czyli wydobycia całego złoża-matki, przeniesienia go na Alaskę i zakopania z powrotem.
- Po dokonaniu tego, Amerykanie położyli się i umarli.

Przeniesienie całego złoża trwało zapewne kilka lat, jeśli nie więcej. Trudno uwierzyć, że wszyscy członkowie ekspedycji żyli przez ten czas w celibacie

W czasie, gdy Burłak dostaje wiadomość o wysłaniu go na przymusowe wakacje, ZSRR nie powinno w ogóle istnieć. Ziemię powinna zajmować licząca sobie 2 miliony lat cywilizacja potomków amerykańskiej ekspedycji.
Pytanie, dlaczego nie zajmuje?
*Paradoksalnie Płatonow wpada na ten pomysł, gdzieś w kampanii wypowiada się o planowanym "Związku Prehistorycznych Republik Radzieckich".
https://www.youtube.com/kvantovy --- mój kanał youtube.
https://www.facebook.com/Kvantovy --- strona u cukierberga.

Kluczowa jest wielkość tej ekspedycji. Jeśli w czasie cofnęło się kilkaset osób, to zwyczajnie pula genetyczna była zbyt uboga i wymarli po parunastu pokoleniach.
Pozwoliłem sobie na pobieżną kalkulację z perspektywy kampanii ZSRR:
Amerykanie, których napotykamy(wyrzynamy
) podczas gry. [misja/liczba na oko]
1 - 3
2 - 10
3 - 15
6 - 20
8 - 20
9 - epsilon(25) + zdaje się, że ataki Macmillana są nieskończone, ale przyjmijmy 20
10 - beta(25)
11 - 15
15 - 35(us+przymierze)
~200
+
Jeńcy więzieni przez Armię Czerwoną (czasami ich brali - via Cornell uwolniony przez Bierezowa)
~20
+
50 - 100 - zginęło w rosyjskich zasadzkach tuż po przybyciu.
+
Dodatkowe kontyngenty utrzymywane do końca:
- Freedom - 10
- Alpha - 15
- Gamma - 5
+ inne - 20
~50
Amerykanie zabici przez Rosjan off-screen i przed przybyciem Burłaka
~150-250
Amerykanie, nie zaangażowani w walkę z Arabami (powinni przeżyć w 2. linii czasowej):
470 - 620
Jako że część Arabów w 3. linii czasowej walczyła przeciw Rosjanom, w 1. wersji wojny straty USA powinny być większe. Wiemy jednak, że niebiescy wygrali, więc do "grupy rozrodczej"
można dodać najemników, którzy poddali się po klęsce i ew. legionopodobne twory walczące po stronie USA.
Zagadka: ilu jankesów nie przybyło do czasu zakończenia gry?
----------------------
Ciekawy artykuł o teoretycznej podróży kosmicznej w celu założenia kolonii.
http://www.newscientist.com/article/dn1 ... 0Ve2_l_uSo
Inna ciekawostka:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tristan_da_Cunha
Amerykanie, których napotykamy(wyrzynamy

1 - 3
2 - 10
3 - 15
6 - 20
8 - 20
9 - epsilon(25) + zdaje się, że ataki Macmillana są nieskończone, ale przyjmijmy 20
10 - beta(25)
11 - 15
15 - 35(us+przymierze)
~200
+
Jeńcy więzieni przez Armię Czerwoną (czasami ich brali - via Cornell uwolniony przez Bierezowa)
~20
+
50 - 100 - zginęło w rosyjskich zasadzkach tuż po przybyciu.
+
Dodatkowe kontyngenty utrzymywane do końca:
- Freedom - 10
- Alpha - 15
- Gamma - 5
+ inne - 20
~50
Amerykanie zabici przez Rosjan off-screen i przed przybyciem Burłaka
~150-250
Amerykanie, nie zaangażowani w walkę z Arabami (powinni przeżyć w 2. linii czasowej):
470 - 620
Jako że część Arabów w 3. linii czasowej walczyła przeciw Rosjanom, w 1. wersji wojny straty USA powinny być większe. Wiemy jednak, że niebiescy wygrali, więc do "grupy rozrodczej"

Zagadka: ilu jankesów nie przybyło do czasu zakończenia gry?

----------------------
Ciekawy artykuł o teoretycznej podróży kosmicznej w celu założenia kolonii.
http://www.newscientist.com/article/dn1 ... 0Ve2_l_uSo
Nie wiem jednak, jak wzrasta czas trwania tej stable population wraz ze zwiększeniem ilości ludzi.For a space trip of 200 years, perhaps eight to 10 generations, his calculations suggest a minimum number of 160 people are needed to maintain a stable population.

Inna ciekawostka:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tristan_da_Cunha
Ale mają trochę problemów zdrowotnych z tego powodu.The current population is thought to have descended from 15 ancestors, eight males and seven females, who arrived on the island at various times between 1816 and 1908.

https://www.youtube.com/kvantovy --- mój kanał youtube.

- Serpent
- Soldier level 10
Pewnie jakiś arabski naukowiec wyhodował jakiś wirus i wszystkich wytruł ;D
Macie problemy naprawdę Szymiew
Macie problemy naprawdę Szymiew

Epickie teksty:
Biorąc pod uwagę zaprezentowaną przez Szymiew'a drogę rozumowania:
- grając w "Misję Epsilon" po stronie Am nieskończoną ilość czasu dojdziemy do wniosku, iż w przeszłość zostało wysłanych nieskończenie wiele (ew. cały naród) Rosjan
- Grając w 13 misję Am, dojdziemy do wniosku, iż nieskończenie wiele Arabów dołączyło do Legionu
Prawda jest taka, iż nie mamy żadnych danych mówiących o liczebności ekspedycji. JMM należy do grupy dziewiątej (czyżby kolejność zrzutów miała znaczenie?).
Teoria tuneli czasoprzestrzennych jest o wiele bardziej złożona. OW przedstawia nam otwartą fabułę. Faktem jest, iż to amerykanie dali początek pętli czasowej. Rosjanie, spotykani w grze, należą do zupełnie innego continuum czasoprzestrzennego (zarówno Am, jak i Ru to "ci pokrzywdzeni"). Dodatkowo, Arabowie (głównie najemnicy) wzięci są z tego samego świata co Am. Reszta to czyste spekulacje;Altar stworzył solidne podwaliny pod rozbudowaną fabułę.
Dla fanów chińskich bajek o tej tematyce polecam Steins Gate.
- grając w "Misję Epsilon" po stronie Am nieskończoną ilość czasu dojdziemy do wniosku, iż w przeszłość zostało wysłanych nieskończenie wiele (ew. cały naród) Rosjan
- Grając w 13 misję Am, dojdziemy do wniosku, iż nieskończenie wiele Arabów dołączyło do Legionu

Prawda jest taka, iż nie mamy żadnych danych mówiących o liczebności ekspedycji. JMM należy do grupy dziewiątej (czyżby kolejność zrzutów miała znaczenie?).
Teoria tuneli czasoprzestrzennych jest o wiele bardziej złożona. OW przedstawia nam otwartą fabułę. Faktem jest, iż to amerykanie dali początek pętli czasowej. Rosjanie, spotykani w grze, należą do zupełnie innego continuum czasoprzestrzennego (zarówno Am, jak i Ru to "ci pokrzywdzeni"). Dodatkowo, Arabowie (głównie najemnicy) wzięci są z tego samego świata co Am. Reszta to czyste spekulacje;Altar stworzył solidne podwaliny pod rozbudowaną fabułę.
Dla fanów chińskich bajek o tej tematyce polecam Steins Gate.
-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
Przecież to oczywiste. Na skutek cofnięcia się Amerykanów powstała alternatywna, druga rzeczywistość, w której Syberyt mieli Amerykanie. Cofnięcie się Ruskich spowodowało, że to Amerykanie, w kolejnej rzeczywistości, byli poszkodowani i to oni znów wysyłali ekspedycję, itd. Stąd można wysnuć wniosek, że w czasie cofnęła się nieskończona liczba żołnierzy amerykańskich, radzieckich i arabskich.