Dyskusja o Linuksie...

To, co nie pasuje do pozostałych kategorii, ma swoje miejsce tutaj.
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Post by Radzio »

To nie myśl, tylko ją kup :P

A propos Gothica na linuksa: wine ma obecnie całkiem niezłe wsparcie dla DX9, więc przetestowałem Half Life 2 i... działa! xD
Nawet filtrowanie anizotropowe i pixel shader (refleksy na wodzie etc.) :D

Linux nie jest dopiero "rozwijającym się" systemem. Tak jak każdy system cały czas się rozwija. Nie można powiedzieć, że Windows jest lepszy, czy gorszy od niego. Każdy ma swoje przeznaczenie, ale w ostatnim czasie zauważyłem, że dystrybucje linuksa rozwijają się szybciej niż Windows. Widać programiści z Redmond nieco się lenią :P
Co do braku wirusów na linuksa: gdzie ty to wyczytałeś? Wirusy na linuksa ISTNIEJĄ. Jedynie ich tworzenie jest coraz trudniejsze, gdyż kernel (jądro, core albo jakkolwiek chcesz to zwać) stale rozwija się pod względem nie tylko obsługi sprzętu i stabilności działania, ale również bezpieczeństwa.
NNPlaya
Community Veteran
Community Veteran

Post by NNPlaya »

Chodziło mi tylko o to, że wirusów na linuksa jest znacznie mniej (tak samo jak programów użytkowych), przez co mniej prawdopodobna jest infekcja.
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Post by Radzio »

Oj, programów użytkowych to tam nie brak :P
LL
Soldier level 2
Soldier level 2
Poland

Post by LL »

Nie napisałem, że nie ma, ale jest ich mało. Na pewno b. ciężko jest się włamać na linuxa. Co do gier to wystarczy mieć Cedegę... Wine z niektórymi sobie radzi. Co do znacznia Ubuntu w pradawnym języku, oznacza on...Nie umiem zainstalować Debiana :p. Pozdrawiam i życzę miłej zabawy z linuxem(polecam Mandrivę Extreme 2)
"Kiedy patrze tak na ciebie jesteś fajna AI...dla mnie masz SAIL'a":DD
farmersi.pl
Image
Create your own visitor map!
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Post by Radzio »

OMG, Mandriva to najgorszy Linux, jaki znam....
NNPlaya
Community Veteran
Community Veteran

Post by NNPlaya »

Może wydziel Radzio te parę postów na temat Linuksów do innego wątku, żeby Ci nie robić w dziale zbytniego bałaganu :P

Ja Mandrivy nie próbowałem, ale z tych Linuksów, które testowałem do tej pory najbardziej do gustu przypadła mi Fedora 7 'moonshine' :) Warto wspomnieć, że tak jak Ubuntu (instalowałem parę razy, ale jakoś nie szło mi się przyzwyczaić) ma dość sporą społeczność użytkowników w kraju nad Wisłą.
pagi1
Soldier level 2
Soldier level 2

Post by pagi1 »

nie wiem ja pozostaje przy starym dobrym "oknie"
Tim Gladstone: Tam schroniły się tubylcze plemiona.
Frank Forsyth: I co, mamy zdjąć ciuchy i dołączyć do nich? Beze mnie.
Lisa Lawson: Jezu, sir. To jeszcze dzikusy, a Pan chce im dać broń do ręki?
Frank Forsyth: Tobie przecież dał.

Tim Gladstone: Są bardziej inteligentni niż wam się wydaje. Mają swój prymitywny język i używają prostych narzędzi.
Frank Forsyth: To coś jak nasi oficerowie!

Soldier: Towarzyszu Gorki, proszę z nami.
Burłak: Oczywiście, tylko muszę coś jeszcze wziąć.
Soldier: Czego tam szukacie towarzyszu?
Burłak: Spustu imbecylu!
LL
Soldier level 2
Soldier level 2
Poland

Post by LL »

Radziu a próbowałeś Mandrivę Extereme 2.1? Jeśli nie no to proszę o nieudzielanie głosu :P
farmersi.pl
Image
zoNE
The Great Uniter & Site Administrator

Post by zoNE »

LL wrote:Radziu a próbowałeś Mandrivę Extereme 2.1? Jeśli nie no to proszę o nieudzielanie głosu :P
Mandriva Xtereme 2.1 bazuje na wydaniu 2008.1 - testowałem to wydanie i śmiało mogę powiedzieć, że w bardzo złym kierunku idzie Mandriva.

Jeżeli na 4GB RAM i mocnym procesorze są problemy z władowaniem ustawień ekranu, a właściwie efektów graficznych ekranu, gdyż samo okno nie potrafi się załadować przez 30 min (nawet po resecie), to wybacz, ale nie można nazwać tego porządnym systemem.

To nie jest jedyny błąd w tym wydaniu Mandrivy. Ten system by trzeba naprawdę nieźle "wykastrować", aby jakoś porządnie działał, gdyż standardowo zżera więcej zasobów niż Vista.

W porównaniu do wcześniej wspomnianego Ubuntu, jest to po prostu ruska maszyna.

A co do antywirusów to NOD32.
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Post by Radzio »

Dystrybucje Mandrivy i openSuSE nie cieszą się ostatnio moją przychylnością. Oba są coraz bardziej komercyjne i zawierają coraz więcej wymyślnych kreatorów, konfiguratorów i wszelkiej maści innych zbędnych lub niepoprawnie działających programów. Przy czym Mandriva to już przesadziła w ogóle...

Moją ulubioną dystrybucją jest Fedora. Obecnie używam najnowszej wersji (9) i bardzo ją chwalę. Ma tylko oprogramowanie wolne i otwarte. Jest bardzo stabilna i bezpieczna. Często też wychodzą aktualizacje.
Podoba mi się też Ubuntu, ale to trochę system dla "bardzo początkujących". Poza tym, ma drobne problemy z moim lapkiem-składakiem :P

BTW, spis najpopularniejszych dystrybucji linuksa i nie tylko: http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

Interesuje mnie jeszcze FreeBSD (taki Unix, na końcu listy na ww. stronie). Może ktoś z was już go miał?
zoNE

Post by zoNE »

Radzio wrote:Interesuje mnie jeszcze FreeBSD (taki Unix, na końcu listy na ww. stronie). Może ktoś z was już go miał?
Ja miałem kiedyś, ale za długo na nim nie siedziałem, bo nie miałem czasu go testować, więc nie mogę za dużo powiedzieć na jego temat niestety.
LL
Soldier level 2
Soldier level 2
Poland

Post by LL »

Ale jesli ktoś już go dobrze podrasować to już dziala nieźle. Samemu średnio mi się udaję ale na stronkach jest pomoc, studenci informatyki i elektroniki bardzo dobrze znają te systemy, więc z konfiguracją nie powinno być dużo problemu.
farmersi.pl
Image
NNPlaya
Community Veteran
Community Veteran

Post by NNPlaya »

Radzio wrote:Moją ulubioną dystrybucją jest Fedora. Obecnie używam najnowszej wersji (9) i bardzo ją chwalę. Ma tylko oprogramowanie wolne i otwarte. Jest bardzo stabilna i bezpieczna. Często też wychodzą aktualizacje.
Mój ziom :D Mi też się Fedora podoba najbardziej, lecz widziałem tylko 7 w akcji. Co możesz powiedzieć o szybkości działania 9? Bardzo wymagania wg Ciebie wzrosły w stosunku do 7?
Radzio
Site Administrator
Site Administrator
Poland

Post by Radzio »

Sorry, ale trudno mi powiedzieć. W porównaniu do 8 to na pewno nie wzrosły. Wzrosła jedynie stabilność całego systemu, więc może nawet i spadły.
NNPlaya
Community Veteran
Community Veteran

Post by NNPlaya »

Heh już leci przez BitTorrenta 9 na DVD... Rozumiem, że kodeki trzeba ściągać oddzielnie do Fedory (nie zmieniło się nic), bo jak napisałeś
Ma tylko oprogramowanie wolne i otwarte
Post Reply