Jest mała sprawa ...
Jest mała sprawa ...
Witam ! Jako, że jestem nowym użytkownikiem Waszego forum (i wieloletnim fanem gry), chciałem się przywitać tak na początek. Tytułowa mała sprawa dotyczy mapki mianowicie Am15a potrafię ja wyeksportować lecz problem wychodzi kiedy chcę ja zmodyfikować w edytorze, kiedy robię Go To Mod załącza mi się oryginalna misja przymierza cele misji dialogi itp. Moja prośba polega na tym czy ktoś na tym forum, jeśli potrafi zrobić abym klikając go to mod pojawił się w swoim modzie i widział własne dialogi i cele misji byłbym dozgonnie wdzięczy. Wielokrotnie usuwałem pliki poprawiałem sail itp lecz za każdym razem miałem tą nieszczęsną misję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Attachments
-
- 15a.rar
- O tą mapę mi chodzi
- (599.36 KiB) Downloaded 131 times
Homo homini lupus est
Re: Jest mała sprawa ...
Skoro tak to witam!
Co do eksportu mapki to nie musisz kopiować wszystkiego co znajduje się w folderze, lecz tylko niektóre(mówię jak byś nie wiedział, bo w tym linku co podałeś było wszystko).
Jeżeli chcesz pozostawić wszystko na swoim miejscu tylko zmienić dialogi( nie wiem po co tak robić) to musisz pozmieniać w SAILU identyfikatory dialogów i stworzyć własne w pliku Texts.txt
Zaś jeśli chcesz sobie pozostawić tylko mapę bez oryginalnego SAILA, to go usuwasz w "Windows>SailEditorVisible, a tam remove mudule" zaś w pliku 15a usuwasz wszystko z *.src
I tworzysz to co chcesz.
Tak mi się przynajmniej wydaję, jeżeli się mylę to mnie poprawcie
Co do eksportu mapki to nie musisz kopiować wszystkiego co znajduje się w folderze, lecz tylko niektóre(mówię jak byś nie wiedział, bo w tym linku co podałeś było wszystko).
Jeżeli chcesz pozostawić wszystko na swoim miejscu tylko zmienić dialogi( nie wiem po co tak robić) to musisz pozmieniać w SAILU identyfikatory dialogów i stworzyć własne w pliku Texts.txt
Zaś jeśli chcesz sobie pozostawić tylko mapę bez oryginalnego SAILA, to go usuwasz w "Windows>SailEditorVisible, a tam remove mudule" zaś w pliku 15a usuwasz wszystko z *.src
I tworzysz to co chcesz.
Tak mi się przynajmniej wydaję, jeżeli się mylę to mnie poprawcie

- Gothuk
- Site Administrator
- files -> map preference -> description -> ustawienie misji (ewentualnie %moddir%/missions/%strona%/%mapa%/descriptions.txt)
- %moddir%/campaings/%strona%/missions.dat
- SEARCH!
Mezrox wiem że w linku było wszystko lecz wcześniej usuwałem cały sail lecz mimo tego wyskakiwał mi wybór postaci do tej misji więc myślałem, że ktoś na forum wie jak pozbyć sie tego problemu.
Gothuk w map preferences też wcześniej zaglądałem i nie pomogło, a z szukajki korzystałem wielokrotnie i znalazłem tylko jakie pliki usunąć, a jakie zostawić aby mapa działała.
Jeśli chodzi o description to proszę :
MISSION
MAP map.txt
TEXTS texts.txt
SOURCES sources.txt
LIBARYSOURCES libarysources.txt
CAMPAIGN 1 1
AUTOR ---
END_OF_MISSION
Gothuk w map preferences też wcześniej zaglądałem i nie pomogło, a z szukajki korzystałem wielokrotnie i znalazłem tylko jakie pliki usunąć, a jakie zostawić aby mapa działała.
Jeśli chodzi o description to proszę :
MISSION
MAP map.txt
TEXTS texts.txt
SOURCES sources.txt
LIBARYSOURCES libarysources.txt
CAMPAIGN 1 1
AUTOR ---
END_OF_MISSION
Homo homini lupus est
- Gothuk
- Site Administrator
a masz plik missions.dat?
Tak. Oto i on :
CAMPAIGN "AMERYKAŃSKIE PRZYMIERZE"
MISSION 00
NAME "Victoria !"
NEXT 01
VIDEONAME 0
MISSION 01
MAP 01
NAME "Victoria !"
SUBCAMP 1
PREV 00
VIDEONAME 0
FINISH
END_OF_CAMPAIGN
CAMPAIGN "AMERYKAŃSKIE PRZYMIERZE"
MISSION 00
NAME "Victoria !"
NEXT 01
VIDEONAME 0
MISSION 01
MAP 01
NAME "Victoria !"
SUBCAMP 1
PREV 00
VIDEONAME 0
FINISH
END_OF_CAMPAIGN
Homo homini lupus est
Gra nadpisuje dialogi swoim .wri
Utwórz własne .wri w odpowiednim folderze.
Utwórz własne .wri w odpowiednim folderze.
Mam dialogi zapisane jako .wri i .txt i mimo wszystko dialogów nie wyświetla, a cele misji tylko w edytorze jak uruchomę moda przez OW to nawet ich nie ma.
Homo homini lupus est
- Gothuk
- Site Administrator
upnij moda na speedyshare, lub co tam wolisz i na pw daj link do niego.
edit.
w tym co przyslales:
I w pliku *.ini ustaw jakąś wersje moda.
edit.
w tym co przyslales:
w pliku description.txt (\Missions\__AM\01\description.txt), zamiast 19 powinno byc 1.CAMPAIGN 1 19
I w pliku *.ini ustaw jakąś wersje moda.
Dzięki Gothuk mam teraz cele misji lecz dialogów jak nie było tak nie ma
Homo homini lupus est
- Gothuk
- Site Administrator
z tego co widze to dialogi w grze powinny dzialac, a nie moga w edytorze (masz rozne identy dialogow w pliku dla kampanii, a inne w plikach mapy).
plik headers.wri przenieś z campaigns\am\pol do campaigns\, a missions.dat i txt01.wri skopiuj do folderu nadrzędnego (bo gdy nie bedzie wlaczonego polskiego jezyka, to bedzie wlaczac sie oryginalna kampania).
plik headers.wri przenieś z campaigns\am\pol do campaigns\, a missions.dat i txt01.wri skopiuj do folderu nadrzędnego (bo gdy nie bedzie wlaczonego polskiego jezyka, to bedzie wlaczac sie oryginalna kampania).
Zrobiłem takie same identy, lecz nadal nic kampania się uruchamia ale dialogów nie widać
Homo homini lupus est
To i ja coś powiem.
Szkoda że tylko Gothuk'owi wysłałeś moda
Może dialogi się nie wyświetlają ponieważ masz złe kodowanie? Plik *.wri powinien być w UNICODE.
Dla poparcia mojej teorii wrzuć gdzieś plik *.wri z dialogami i go nam udostępnij, albo po prostu napisz mi na PW=PM (na pewno odp).
Szkoda że tylko Gothuk'owi wysłałeś moda

Może dialogi się nie wyświetlają ponieważ masz złe kodowanie? Plik *.wri powinien być w UNICODE.
Dla poparcia mojej teorii wrzuć gdzieś plik *.wri z dialogami i go nam udostępnij, albo po prostu napisz mi na PW=PM (na pewno odp).
Po prostu tu wrzuć moda..
Z tego co pamiętam kodowanie mam w UNICODE. Dla bezpieczeństwa wrzucę moda (dokładnie jedną misję, bo dopóki jej nie ukończę nie rozpocznę kolejnych).
LINK :
http://www.sendspace.com/file/hx2k2g
LINK :
http://www.sendspace.com/file/hx2k2g
Homo homini lupus est