bark medalu?

Wszystko o modach, patchach i błędach w OW oraz ogólnym programowaniu.

Topic author
Lavigo.
Soldier level 1
Soldier level 1
Poland
Posts: 17
Joined: Sun Oct 13, 2019 1:58 pm

bark medalu?

#1

Post by Lavigo. » Sun Oct 27, 2019 3:11 pm

Witam
z góry przepraszam jeśli pomyliłem działy ;)


mam taki nietypowy problem z rosyjską misją ,,Rewolucja Październikowa" w której to dołączamy do grupy Gładkowa i musimy pozbyć się Płatonowa

zarzuciłem nagranie, bo moze coś robię nie tak... nigdy wcześniej (na starym systemie [XP] ) nie miałem z tą misją najmniejszego problemu teraz (na win 7) po prostu nie mogę przejśc misji na 3 medale...

zainstalowanego mam najnowszego patcha bo bez tego gra nawet nie próbowała się uruchomić ;p


proszę o jakieś wskazówki lub jeżeli to błąd jak go rozwiązać
pozdrawiam

Last edited by Lavigo. on Sun Oct 27, 2019 3:18 pm, edited 1 time in total.

User avatar

0dd1
ArCamp Developer
Posts: 320
Joined: Tue Jul 01, 2014 3:01 pm

Re: bark medalu?

#2

Post by 0dd1 » Sun Oct 27, 2019 5:02 pm

Tu chodzi o ten atak na zielonego. Jeśli zniszczysz skład lub zabijesz dowódcę to posunąłeś się za daleko. Poprawny sposób według medalu to zniszczenie mu trochę budynków aż powie "Dość Gorki już wiem co potraficie".
Do it!


Topic author
Lavigo.
Soldier level 1
Soldier level 1
Poland
Posts: 17
Joined: Sun Oct 13, 2019 1:58 pm

Re: bark medalu?

#3

Post by Lavigo. » Sun Oct 27, 2019 7:28 pm

no to jest chyba jakiś błąd gdzieś bo przeszedłem tę misjęteraz tak że zielony siępoddał rozwaliłem pare wieżyczek i nawet nikt mu nie zginął, a mimo to nie było medalu :/

User avatar

Gelwe
Soldier level 7
Soldier level 7
Posts: 710
Joined: Sun May 25, 2014 2:06 pm

Re: bark medalu?

#4

Post by Gelwe » Sun Oct 27, 2019 8:27 pm

Jaka wersja gry? Polecam grać na najnowszej: https://owsupport.com/files/public/SGUI ... -10-20.rar
Creative wrote:Image
Chodziło mi o to że sam przerabiam zrobione mapy. (budynki, ludki itd)
A co do saila to przecież sam muszę wklejać
.
Creative wrote: Jak chcesz mogę ci pomóc. Jestem doświadczonym modderem, zrobiłem 2 mody i 3 w drodze ;) Kontakt PW.


Topic author
Lavigo.
Soldier level 1
Soldier level 1
Poland
Posts: 17
Joined: Sun Oct 13, 2019 1:58 pm

Re: bark medalu?

#5

Post by Lavigo. » Sun Oct 27, 2019 8:43 pm

wersja 2.0.6 143_DD

User avatar

Gelwe
Soldier level 7
Soldier level 7
Posts: 710
Joined: Sun May 25, 2014 2:06 pm

Re: bark medalu?

#6

Post by Gelwe » Sun Oct 27, 2019 9:20 pm

Lavigo. wrote:
Sun Oct 27, 2019 8:43 pm
wersja 2.0.6 143_DD
No to wszystko wyjaśnia...
Creative wrote:Image
Chodziło mi o to że sam przerabiam zrobione mapy. (budynki, ludki itd)
A co do saila to przecież sam muszę wklejać
.
Creative wrote: Jak chcesz mogę ci pomóc. Jestem doświadczonym modderem, zrobiłem 2 mody i 3 w drodze ;) Kontakt PW.


Topic author
Lavigo.
Soldier level 1
Soldier level 1
Poland
Posts: 17
Joined: Sun Oct 13, 2019 1:58 pm

Re: bark medalu?

#7

Post by Lavigo. » Sun Oct 27, 2019 9:21 pm

czyli to archiwum któe we wcześniejszym poście wstawiłeś mam po prostu wypakowaćdo folderu z grą i bedzie git?

User avatar

Gelwe
Soldier level 7
Soldier level 7
Posts: 710
Joined: Sun May 25, 2014 2:06 pm

Re: bark medalu?

#8

Post by Gelwe » Sun Oct 27, 2019 9:25 pm

Lavigo. wrote:
Sun Oct 27, 2019 9:21 pm
czyli to archiwum któe we wcześniejszym poście wstawiłeś mam po prostu wypakowaćdo folderu z grą i bedzie git?
Raczej tak, ostatnie patche naprawiły wiele bugów związanych z kampaniami, ale nigdy nie wiadomo.
Jeżeli błąd będzie nadal występował zgłoszę to do patchmakera.
Creative wrote:Image
Chodziło mi o to że sam przerabiam zrobione mapy. (budynki, ludki itd)
A co do saila to przecież sam muszę wklejać
.
Creative wrote: Jak chcesz mogę ci pomóc. Jestem doświadczonym modderem, zrobiłem 2 mody i 3 w drodze ;) Kontakt PW.

User avatar

Serpent
Soldier level 10
Soldier level 10
Posts: 4075
Joined: Tue Jul 07, 2009 9:13 pm
Location: Polska - EuroStan ZSRE
Contact:

Re: bark medalu?

#9

Post by Serpent » Sun Oct 27, 2019 9:27 pm

Gelwe wrote:
Sun Oct 27, 2019 9:25 pm
Jeżeli błąd będzie nadal występował zgłoszę to do patchmakera.
Image
Epickie teksty:
Marek1906: jak zrobic aby sail był zielony?
Kvantovy: Wszystko normalne, wszystko w koło było dziwne
Kvantovy:: To jest fajne, że to nie jest takie głupie
Kvantovy:: remove sos from kanapeczka
Kvantovy:: zdarzają się rzezy które sie filozofom nie śniły
Cenwen: problemem jest gejostwo
"Taki z niego fizyk jak ze mnie baletnica" - Profesor Scholtze o Kvantovym.
JAKBYŁ BYM CZECHEM TO BYM ROZŁOŻYŁ NAMIOT ~Kvanciak


Topic author
Lavigo.
Soldier level 1
Soldier level 1
Poland
Posts: 17
Joined: Sun Oct 13, 2019 1:58 pm

Re: bark medalu?

#10

Post by Lavigo. » Mon Oct 28, 2019 2:53 pm

ogólnie po zastosowaniu paczki od Gelwe misje udaje się przejść na 3 medale :D
tylko mój Avast ma jakiś problem bo nie chce puścić Owar po tym zabiegu podmiany plików ;p wysyła do analizy modlaunchera owar.exe i inne pliki z katalogu gry ;p

no i występuje problem z programem do nagrywania ;p cchiałem znajomemu pokazac pare misji bo miał problem i po podmiance plików nagrywa się dźwięk i czarne tło ;/

ale poza tym śmiga
dzięki wielkie ;)
Last edited by Lavigo. on Mon Oct 28, 2019 2:58 pm, edited 1 time in total.

User avatar

Gelwe
Soldier level 7
Soldier level 7
Posts: 710
Joined: Sun May 25, 2014 2:06 pm

Re: bark medalu?

#11

Post by Gelwe » Mon Oct 28, 2019 5:54 pm

Lavigo. wrote:
Mon Oct 28, 2019 2:53 pm
ogólnie po zastosowaniu paczki od Gelwe misje udaje się przejść na 3 medale :D
tylko mój Avast ma jakiś problem bo nie chce puścić Owar po tym zabiegu podmiany plików ;p wysyła do analizy modlaunchera owar.exe i inne pliki z katalogu gry ;p

no i występuje problem z programem do nagrywania ;p cchiałem znajomemu pokazac pare misji bo miał problem i po podmiance plików nagrywa się dźwięk i czarne tło ;/

ale poza tym śmiga
dzięki wielkie ;)
Mówiłem że pomoże, a czarny ekran masz bo grasz w wersje directdraw zamiast OpenGL.
Creative wrote:Image
Chodziło mi o to że sam przerabiam zrobione mapy. (budynki, ludki itd)
A co do saila to przecież sam muszę wklejać
.
Creative wrote: Jak chcesz mogę ci pomóc. Jestem doświadczonym modderem, zrobiłem 2 mody i 3 w drodze ;) Kontakt PW.


Topic author
Lavigo.
Soldier level 1
Soldier level 1
Poland
Posts: 17
Joined: Sun Oct 13, 2019 1:58 pm

Re: bark medalu?

#12

Post by Lavigo. » Mon Oct 28, 2019 7:01 pm

oki tylko nie moge znaleźć jak to przestawić
w opcji konfiguracja jest tylko takie coś:
https://ifotos.pl/z/qapnerh


Image

User avatar

zoNE
The Great Uniter & Site Administrator
The Great Uniter & Site Administrator
Posts: 1570
Joined: Fri Feb 17, 2006 3:44 pm
Location: Poland
Contact:

Re: bark medalu?

#13

Post by zoNE » Mon Oct 28, 2019 7:08 pm

W wersji WIP aktualnej, czyli 2.0.7.194, którą teraz masz zainstalowaną nie ma już DD - wszystkie exe odpalają domyślnie grę pod OGL, więc w tej wersji nie musisz tego ustawiać. W Avast ustaw katalog OW jako wyjątek - wtedy przestanie blokować pliki (jeżeli jakieś są w kwarantannie, to je przywróć). Co do nagrywania samej gry, to jakiego programu do nagrywania używasz? OW najlepiej nagrywać przechwytując "pulpit", czyli albo fragment ekranu na którym jest gra, albo cały pulpit w przypadku gdy grasz na pełnym ekranie. Przy przechwytywaniu gry w czasie, gdy jest na pełnym ekranie w niektórych programach może występowac problem - w tym wypadku OW to dosyć kapryśna gra. Może też pomóc przechwytywanie okna, ale przy odpaleniu gry "w oknie pełnoekranowym" - jeżeli grasz na pełnym ekranie lub po prostu w oknie.

By odpalić grę w oknie możesz użyć albo opcji, albo w ścieżce skrótu użyć parametrów Window oraz CustomRes <Width> <Height> do ustalenia rozdzielczości. Przy oknie pełnoekranowym możesz użyć parametru WindowFull. Więcej info o parametrach znajdziesz tu: https://wiki.owsupport.com/index.php?title=Parameters
Last edited by zoNE on Mon Oct 28, 2019 7:15 pm, edited 3 times in total.


Topic author
Lavigo.
Soldier level 1
Soldier level 1
Poland
Posts: 17
Joined: Sun Oct 13, 2019 1:58 pm

Re: bark medalu?

#14

Post by Lavigo. » Mon Oct 28, 2019 7:15 pm

zoNE wrote:
Mon Oct 28, 2019 7:08 pm
W wersji WIP aktualnej, czyli 2.0.7.194, którą teraz masz zainstalowaną nie ma już DD - wszystkie exe odpalają domyślnie grę pod OGL, więc w tej wersji nie musisz tego ustawiać. W Avast ustaw katalog OW jako wyjątek - wtedy przestanie blokować pliki (jeżeli jakieś są w kwarantannie, to je przywróć). Co do nagrywania samej gry, to jakiego programu do nagrywania używasz? OW najlepiej nagrywać przechwytując "pulpit", czyli albo fragment ekranu na którym jest gra, albo cały pulpit w przypadku gdy grasz na pełnym ekranie. Przy przechwytywaniu gry w czasie, gdy jest na pełnym ekranie w niektórych programach może występowac problem - w tym wypadku OW to dosyć kapryśna gra. Może też pomóc przechwytywanie okna, ale przy odpaleniu gry "w oknie pełnoekranowym" - jeżeli grasz na pełnym ekranie lub po prostu w oknie.

użyłem programu do nagrywania:
Free Cam 8 oraz oCam i w obu przypadkach wyglądało to tak samo, dźwięk nagrało ale grafiki już nie tylko czarny ekran :/
w obu programach nagrywanie pulpitu

ow owszem do wyjątku dodane od razu kwarantanna pusta, nic nie przerzucił z OW

User avatar

zoNE
The Great Uniter & Site Administrator
The Great Uniter & Site Administrator
Posts: 1570
Joined: Fri Feb 17, 2006 3:44 pm
Location: Poland
Contact:

Re: bark medalu?

#15

Post by zoNE » Mon Oct 28, 2019 7:19 pm

Hmmm nie znam tych programów do nagrywania (nie wiem czy współpracują dobrze z OW - może to kwestia programów?), ale z darmowych dobrych, które dobrze działają możesz spróbować z OBS oraz z MSIAfterburner. MSIAfterburner działa nawet przy przechwytywaniu gry (najlepiej w oknie), OBS działa i tak i tak, acz czasami miewa gorsze dni - zależnie od wersji (ale albo okno albo pulpit zawsze działa).
Last edited by zoNE on Mon Oct 28, 2019 7:21 pm, edited 3 times in total.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests