Tibia?!

To, co nie pasuje do pozostałych kategorii, ma swoje miejsce tutaj.
Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North

Re: Tibia?!

Post by Antitheus »

Tibia to jeden z klasyków mmo'rpg' i w jakiś sposob na pewno wciąga. Gra zasługuje na swoiste uznanie gdyż jest jednym z 'prekursorów' gatunku.
Tak samo jak inne tego typu podobne gry wciąga i powoduje uzależnienia [niestety dla co niektórych]. Oczywiście w dzisiejszych czasach ludzie preferują innego typu mmo np wow co de facto oprócz rozwiniętego systemu questów polega tak samo jak w tibii na 'point and click'.
DrCzurak
Soldier level 5
Soldier level 5

Post by DrCzurak »

Tibia - hmm.. Nie polecam teraz tej gry. Większośc znajomych których tam poznałem, sądziło że tę grę tworzą ludzie grający. Dlatego moja historia w tej grze trwała parę lat. Teraz logując się do gry, na starcie napadną Cie ( jak black-man powiedział) dzieci neo, żebrające o Itemz. Gra upada, daje jej max 3 lata, można to stwierdzic szybko, wystarczy zobaczyc jak cipsoft ( twórca Tibii ) robi uaktualnienia na złośc graczom. 5 Lat temu w licznik graczy online pokazywał średnio 100-150 tysięcy - teraz ciężko spotkac by grało 30 :P.

A
Pirson wrote:Zamierzam grać na wyspie dla nowych gdzie zabawa jest przednia. Pomogę z kilkoma przydatnymi questami. Na razie grałem z 2 kumplami.

A
Pirson wrote:A nad dziećmi grającymi w gry typu tibia, lubię się znęcać. Nie wiem czemu ale lubię.
Hmm.. Znęcasz się nad samym sobą A
Pirson wrote:dzieciaku
.. Zaiste..
" Przetrwa tylko ten, o nerwach stalowych "
sikora
Soldier level 0
Soldier level 0

Post by sikora »

Zależy od gracza. 1 ta gra się spodoba, natomiast 2 nie. Moim zdaniem Tibia to przeżytek, może i kiedyś była popularna, ale z upływem czasu ma coraz mniej zwolenników, ponieważ na rynek wchodzą podobne gry o dużo lepszej min. grafice.
Mari
Community Veteran
Community Veteran
Poland

Post by Mari »

Podsumowując wasze wypowiedzi doszedłem do wniosku, że ludzie, którzy mówią o Tibii dzielą się na 2 grupy:
1.Ludzie, którzy grali w Tibię i uważają, że ta gra po prostu jest nieco mało wciągająca a nie tyle wciągająca co odpychająca.
2.Ludzie, którzy nie grali w Tibie lub widzieli tylko przedsmak tej gry bardziej podchodzą do sprawy racjonalnie z tego względu, iż oceniają ją z pewnym dystansem, tzn. nie mówią o złych rzeczach czyli konkretnie o coraz mniejszym tzw. "klimacie" bo nie doświadczyli tegoż systemu. Wypowiadają się raczej ogólnie o grze, tzn. mówią o tym, że jest prekursorem gatunku, od niej zaczęła się idea takich gier i, że jeżeli się nie uzależnimy to jest dobrze.
Moim skromnym zdaniem nie ma osoby, która mogłaby się obiektywnie wypowiedzieć na temat Tibii, ponieważ jest to zbyt trudne i raczej niewiarygodne.
Co nie oznacza, że nie możemy oceniać Tibii po swojemu o to właśnie chodzi, żeby gra podlegała naszej ocenie-po to jest ten temat,itd.
Zakładając, że gra jest dla dzieci neo to powiedzmy sobie najpierw kim są dzieci neo:

Dzieci Neostrady (ang. Neo-kids, znane również jako pokemony lub dzieci buszu) – nieformalna organizacja mająca na celu uprzykrzanie życia wprawnym użytkownikom Internetu, którzy znają słowo netykieta i się tym za każdym możliwym razem chwalą.

Jeżeli w Tibii mamy do czynienia z tą organizacją i każdy jej członek się szybko replikuje to gra prawdopodobnie zostanie zniszczona wraz z upływem czasu.To tak z "obiektywnego" punktu widzenia.

Jeszcze tylko chciałbym powiedzieć,że Tibia posiada mocne akcenty typowego "expienia".
Widziałem jak kumpel grał i tylko zostawiał postać aby zdobywała doświadczenie na potworze prawdopodobnie to był jakiś boss czyli jak ustawiliśmy jakoś postać to ta postać sama go biła i zdobywała doświadczenie a my musieliśmy tylko zmieniać tych bossów.
To tyle,takie są moje wrażenia i odczucia jeżeli chodzi o tą grę.
Do you not know that you are a temple of God and that the Spirit of God dwells in you?If any man destroys the temple of God, God will destroy him, for the temple of God is holy, and that is what you are. 1 Kor 3,16-23
Post Reply