Nie wiem czy ktoś kojarzy tzw. LUD, stworka, którego stworzył jeden z naszych rodzimych zagrajmerów - Wonziu (link do kanału). Otóż w celu promocji Starcrafta II w polskim światku zorganizował jedną wielką pseudo ligę dla swoich widzów jak i graczy bawiących się w rozgrywki bardziej profesjonalne. LUD (Liga Upośledzonych Dżentelmenów) ściągnęła masę osób, powiększając grono graczy drugiego Stara w Polsce i rozpowszechniając wiedzę o samej grze, taktykach multi etc. Wszystko miało swobodną formę co do doboru graczy i trybów gry, mecze były streamowane, a same nagrane streamy lądowały potem na tubie dla przyszłych pokoleń (dla ciekawskich link powyżej, na kanale można filmiki z rozgrywek znaleźć). Ludzie grali for fun, bez spiny czy fochania się na siebie (raczej). Co ciekawe ludziom na tyle się spodobało, że niemal masowo zaczęli kupować własne wersje gry.
Moim zdaniem dogadanie się z jednym z bardziej popularnych i kompetentnych polskich zagrajmerów w celu realizacji na jego kanale czegoś podobnego byłoby najlepszą możliwą promocją OWara w Polsce. I szansą na jego drugą młodość. Nie jakiś pojedynczy kulawy filmik jak u Roja, ale właśnie taka otwarta forma ligowa dla wszystkich. Jeden dłuższy film wprowadzenia byłby oczywiście potrzebny, aby ludzi tematyką zainteresować. Same rozgrywki w takiej lidze można by nawet trochę lepiej ogarnąć niż u Wonzia, zorganizować w jakiś logiczny sposób z terminami spotkań, listami graczy etc. Spytacie: "No fajnie, spoko, ale jak chcesz jakiegoś zagrajmera (lub letsplejera, jak kto woli) do tego namówić mądralo, huh?". Przyznam, że łatwo może nie być. Znam bardzo dobrze jednego cwaniaka, który się bawi w takie rzeczy (ponad 40k widzów to już coś), więc mógłbym zagadać. A jak nie z nim to zawsze można spróbować po prostu u innych.
Problemem jest oczywiście stabilność serwerów i samej rozgrywki multi. Nie bawiłem się w to od... 7 lat, tylu ile i mnie na tym forum nie było. Nie wiem jak to wygląda obecnie po tej całej masie patch'y. Tu od strony technicznej niech się wypowiedzą weterani najlepiej, czy ich zdaniem z fizycznego punktu widzenia dałoby się coś takiego zrobić.
Co sądzicie o czymś takim? To dosyć luźna propozycja, ale kto wie. Zawsze jakiś pomysł.