Funkcja SaveCharacters

Wszystko o modach, patchach i błędach w OW oraz ogólnym programowaniu.
Moonstrider
Soldier level 4
Soldier level 4

Funkcja SaveCharacters

Post by Moonstrider »

No więc jestem dość zielony w modowaniu OW i w związku z tym chciałbym zapytać jak mam zapisać postać aby móc ją odczytać w przyszłości, ale nie w misji następnej z kolei tylko jakichś dalszych. Np. zapisać postać w misji 01 a użyć jej z zapisanym już doświadczeniem w misji 03. Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc! :D
Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North

Post by Antitheus »

najlpeij zdefiniuj wszelkie postaci w pliku starts.txt a później je tylko wczytuj. Jeżeli na końcu misji użyjesz save characters etc tow następnej mozesz bodajzę wczytać tą jednostkę podając ident i używajac opcji

Code: Select all

baran:=NewCharacter('baranek');
gdzie:
-baran to ident, jaki będzie przypisywany postaci w misji
-baranek to nazwa pod jaką zapisałeś postać w Savecharacters

innymi słowy zapisanie w poprzedniej misji powinno wygladać:

Code: Select all

SaveCharacters(baran,'baranek');
Moonstrider
Soldier level 4
Soldier level 4

Post by Moonstrider »

Tak masz rację, ale afaik jeśli tak zapiszę to postać będzie możliwa do odczytania tylko w następnej misji, prawda? A ja potrzebuję sposobu zapisu tak, aby można było odczytać ją kilka misji dalej. :)
Anarchy
Site Moderator
Chad

Post by Anarchy »

Nigdy nic takiego nie robiłem, ale raczej będzie możliwość wczytania jej za kilka misji. Od biedy, są inne sposoby - najłatwiejszy, to stawianie postaci gdzieś, gdzie nie ma dostępu gracz...
Moonstrider
Soldier level 4
Soldier level 4

Post by Moonstrider »

Wydaje mi się, że nie trzeba jej wstawiać na mapę, a wystarczy tylko ją na mapie stworzyć i jeszcze raz zapisać, ale to nieporęczne jeśli chce się zapisać większą ilość postaci.
Anarchy
Site Moderator
Chad

Post by Anarchy »

Wystarczy, ale skille mogą być inne w kolejnych misjach... Btw, zawsze można się pobawić tworząc z nich całą grupę przez filtra. Jest dużo możliwości;)
Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North

Post by Antitheus »

Hmmm kurde! Eureka! Anarchy, pamiętasz właśnie jak mi dąsałeś że exp zresetował sie w którejśtam misji? To może być własnie wina tego, że uzyłem postaci w nie kolejnej a jeszcze następenej misji. Chociaż zawsze exp można dorobić ręcznie. Tak jak np chyba programiści altaru z Cornelem zrobili.
RiderWolf
Soldier level 4
Soldier level 4

Post by RiderWolf »

Chyba funkcją SaveCharacters(ziom,'ziom'); można odczytać postać za kilka misji. Pamiętam jak robiłem trzecią misję i nie dałem tej komendy w 2 to moja postać miała poziomy i exp z 1 misji.
Anarchy
Site Moderator
Chad

Post by Anarchy »

A jaką chcesz odczytać w następnej misji? I co do antiego, nie mam pomysłu, o jaką komendę ci chodzi, może goth ci ją pokazywał..
Moonstrider
Soldier level 4
Soldier level 4

Post by Moonstrider »

Z Cornelem to wogle inaczej było. On jest zdefiniowany w Start.txt i mając LAST_MISSION=3 samoistnie dostał doświadczenie. Ja natomiast chcę zapisać postaci niezdefiniowane w tymże pliku. Narazie nasuwa mi się tylko pomysł z zapisaniem wszystkich statystyk włącznie z poziomem umiejętności i doświadczeniem przez SaveVariable, a w którejś misji stworzenie funkcji tworzenia postaci na podstawie zapisanych parametrów, jednak może być problem z uzyskaniem niektórych z nich do zapisu... Nadal czekam na odpowiedź na pytanie zadane w 1. poście :P
Anarchy
Site Moderator
Chad

Post by Anarchy »

Nosz ku**a, zwykłym savem można w zapiać w 1, a wczytać w 15...
Moonstrider
Soldier level 4
Soldier level 4

Post by Moonstrider »

A czytałeś co Antitheus napisał? Domyslam się ze też zapisywał postaci niezdefiniowane w Start.txt a więc bez LAST_MISSION i dlatego dodało im expa, a ja chcę zapisać i odczytać w dokładnie takim stanie jak zapisywałem!
Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North

Post by Antitheus »

Co prawda nie jestem pewnien co do tego, ze jednak ten exp się zresetował. Ka tego problemu nie zauważyłem a nie chce mi się swojegomoda od początku przechodzić. Albo Anarchy albo Pawelec mi tym dupe zawracali ;] . Nie mam pewności czy ten exp się nie zapisuje na zawsze i newcharacter nie wcytuje postaci od ostatniego savu czy szuka tego w poprzedniej misji a jeśli go nie znajdzie to wczytuje z starts.
Gogeta103
Soldier level 5
Soldier level 5

Post by Gogeta103 »

Mi się coś wydaje, że exp się nie resetuje. W moim modzie kolo jest w dużym odstępie i tylko zauważyłem podwyższony exp.
Antitheus
Kung Führer
Kung Führer
Korea North

Post by Antitheus »

w sumie dałem zły przykład. New character wysępuje u mnie w misjach gdzie postć sie pojawiac pierwszy raz. Tam gdzie kontynuuje jej użycie jest CreateCharacter bodajze.
Post Reply