Edytor - kilka pytań
Edytor - kilka pytań
Witam wszystkich od razu mówię że jestem totalnym newbie jeśli chodzi o edytor więc ściągnąłem sobie poradnik by zone i rzeczywiście mi pomógł. A więc ustawiłem główną postać, inne postacie, budynki, itp. itd. Problem pojawił się gdy chciałem ustalić cele misji główne i poboczne oraz medale i miejsce gdzie jakby się doszło to by był koniec misji. Trochę ponad tego poradnika to coś o SAILu którego w ogóle nie rozumiem jakieś stałe albo funkcje. Proszę o napisanie tutaj jak zrobić te rzeczy które wymieniłem bo bez nich właściwie nie można ukończyć misji. I proszę o wyrozumiałość i bez spamu typu "wee jaki noob jak nie rozumiesz tego to w ogóle nie zrobisz nic bo nie umiesz czytać".
EDIT: Tak w ogóle to ja nie mam tego Sail Editor Visable.
EDIT2: Ale ze mnie newbie szukałem tego w folderze Windows a nie w edytorze eh ale i tak nie kapuje tego
EDIT: Tak w ogóle to ja nie mam tego Sail Editor Visable.
EDIT2: Ale ze mnie newbie szukałem tego w folderze Windows a nie w edytorze eh ale i tak nie kapuje tego
Najpierw.
w bloku starting
begin
możesz dać coś innego np. kod żeby gadali.
cele misji:
i w pliku .txt lub .wi
# C1
Add Main cel1
- Dojdź do wyznaczonego miejsca.
Add Secondary cel2
- Znajdź przyjaciela.
#
koniec:
i w pliku .txt lub .wi
^ Main
+ Wygrałeś.
* pokaz
+ Zabiłeś ruska.
*
* ludek
+ Żyjesz.
*
* lump
+ Znalazłeś przyjaciela.
*
Code: Select all
Starting
begin
resetfog;
end
begin
możesz dać coś innego np. kod żeby gadali.
cele misji:
ChangeMissionObjectves('C1');
# C1
Add Main cel1
- Dojdź do wyznaczonego miejsca.
Add Secondary cel2
- Znajdź przyjaciela.
#
koniec:
every 0$2 trigger IsInArea(ludek,koniec) do
begin
AddMedal('lump',1);
AddMedal('pokaz',1);
AddMedal('ludek',1)
GiveMedals('Main');
RewardPeople(FilterAllUnits([[f_side,2],[f_type,unit_human]]));
SaveCharacters(lude,'ludek');
YOUWIN;
end;
^ Main
+ Wygrałeś.
* pokaz
+ Zabiłeś ruska.
*
* ludek
+ Żyjesz.
*
* lump
+ Znalazłeś przyjaciela.
*
Re: Edytor - kilka pytań
Maciekux wrote: EDIT: Tak w ogóle to ja nie mam tego Sail Editor Visable.
tego nie ma w folderze windows -.-. Jak masz opcje edytora to w górnym palelu masz zakładke 'windows'. Poza tym misja musi byc zaprogramowana i wszystko musi być zapisane w SAILU. Nie wystarczy że stworzysz mapę, musisz jeszcze napisać kod gry w języku SAILA, co nie jest łatwym przedsięwzięciem.
-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
Gogeta103 wielkie dzięki za poświęcony czas na napisanie tego dla mnie ale i tak mało z tego wychodzi coś tam się udało ale nie do końca nie wiem będę musiał chyba bardzo dokładnie przestudiować część o SAILu bo myślałem że może da się to jakoś pominąć ale jednak niestety nie. A jeśli dalej mi nie będzie wychodzić to dam sobie z tym spokój bo jedyne co mi wychodzi to tworzenie mapek
Szkoda że mody typu Kampania Arabska są zabezpieczone hasłem i nie mogę ich rozpakować bo bym może na ich podstawie się jakoś nauczył tworzyć mody...

Szkoda że mody typu Kampania Arabska są zabezpieczone hasłem i nie mogę ich rozpakować bo bym może na ich podstawie się jakoś nauczył tworzyć mody...
nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tu:
jak wygląda ail na atak w którym każdy żołnież ma 3 lub 4 poziom, każdy ma inna prędkość, każdy inaczej wygląda, imiona się same ustawiają, pojawia się w jednym miejscu trzech a w drugim reszta, czyli 6, i każda grupka atakuje w inne miejsce.
jak nie wystarcza to co napisałem to mogę na privie dokładniej opisać.
jak wygląda ail na atak w którym każdy żołnież ma 3 lub 4 poziom, każdy ma inna prędkość, każdy inaczej wygląda, imiona się same ustawiają, pojawia się w jednym miejscu trzech a w drugim reszta, czyli 6, i każda grupka atakuje w inne miejsce.
jak nie wystarcza to co napisałem to mogę na privie dokładniej opisać.
http://forum.original-war.net/viewtopic.php?t=530
http://forum.original-war.net/viewtopic.php?t=543
Trochę musisz pozmieniać
http://forum.original-war.net/viewtopic.php?t=543
Trochę musisz pozmieniać
Wujek Antitheus mawia: jeśli nie dasz rady próbuj samemu lub znajdź nauczyciela. Gdy po jakimś czasie dalej jest 0 to nie bierz się za to a np spróbuj bawić się z grafiką.
Takie podstawy o jakie Ty się zapytałeś są opisane w Moding Archive lub w dziale M&P. Twoje zdanie polega tylko na przekształceniu danych. POlecam też wiki owsupportu i pliki tamże do pobrania - sail functions i sail constants. Postać tworzysz podobnie. np w bloku starting bądź w osobnej funkcji. np:
A później w bloku startowym:
lub od razu
Pisząc parametry postaci mam na myśl (tak tworzy się kazda podstawową postać w kodzie sail)i np:
gdzie:
hc_name - imię postaci jeśli pomiedzu ' ' nie wpiszesz nic imie zostanie wygenerowane losowo.
uc_side - czyli najprościej mówiąc strona osoby a jesze prosciej mowiąc KOLOR jednostki
hc_gallery - to obrazek. Jeśli w odpowiednim folderze umieściłeś galerie może być wczytany z niej obraz postaci. Jeśli pomiędzy ' ' zostawisz puste pole postać otrzyma losową twarz.
hc_attr - czyli bodajże szybkość i pancerz (bądź siła[nie pamietam]) najlepiej zostawić na domyślnym poziomie czyli 10 lub wpisać własną liczbę.
hc_skills - czyli poziomy postaci w danej dziedzinie. Kolejno są to: soldat, inżynier, mechanik i naukowiec. Zamiast liczby możesz tez wstawić rand(5,9) gdzie poziom w danej dziedzinie będzie w tym przypadku losowana od 5 do 9.
hc_importance - czyli ważnosc jednostki. Innymni słowy jak wysoko będzie stała w panelu postaci. Wartość powyżej 100 podświetla jednostkę (jak np Gorki lub McMilan).
peon=CreateHuman - peon to w tym przypadku ident jaki bedzie wykorzystywał kod sail do sterowania ta jednostką. Więc jeśli będę chciał aby ta jednostka poszła gdzieś tam to wpisze np AddComMoveXY(peon, area);
Jeśli mówię o miejscu postawienia postaci to chodiz mi głównie o komendy
placeUnitXX. np placeunitarea bądź placeunitxy. Bez umieszczenia na mapie (choćby unit był zdefiniowany) nie da się wydawać jednostce poleceń ;]
Takie podstawy o jakie Ty się zapytałeś są opisane w Moding Archive lub w dziale M&P. Twoje zdanie polega tylko na przekształceniu danych. POlecam też wiki owsupportu i pliki tamże do pobrania - sail functions i sail constants. Postać tworzysz podobnie. np w bloku starting bądź w osobnej funkcji. np:
function dupajasiu;
begin
<parametry postaci>
<miejsce postawienia postaci>
End;
Starting
begin
[b]dupajasiu;[/b]
End;
Starting
begin
<parametry postaci>
<miejsce postawienia postaci>
End;
hc_name='';
uc_side=3;
hc_gallery='';
hc_face_number=1;
hc_attr=[12,11];
hc_basic_skills=[0, 0, 0, 0];
hc_skills=[6, 1, 1, 4];
hc_importance=10;
peon=CreateHuman;
hc_name - imię postaci jeśli pomiedzu ' ' nie wpiszesz nic imie zostanie wygenerowane losowo.
uc_side - czyli najprościej mówiąc strona osoby a jesze prosciej mowiąc KOLOR jednostki
hc_gallery - to obrazek. Jeśli w odpowiednim folderze umieściłeś galerie może być wczytany z niej obraz postaci. Jeśli pomiędzy ' ' zostawisz puste pole postać otrzyma losową twarz.
hc_attr - czyli bodajże szybkość i pancerz (bądź siła[nie pamietam]) najlepiej zostawić na domyślnym poziomie czyli 10 lub wpisać własną liczbę.
hc_skills - czyli poziomy postaci w danej dziedzinie. Kolejno są to: soldat, inżynier, mechanik i naukowiec. Zamiast liczby możesz tez wstawić rand(5,9) gdzie poziom w danej dziedzinie będzie w tym przypadku losowana od 5 do 9.
hc_importance - czyli ważnosc jednostki. Innymni słowy jak wysoko będzie stała w panelu postaci. Wartość powyżej 100 podświetla jednostkę (jak np Gorki lub McMilan).
peon=CreateHuman - peon to w tym przypadku ident jaki bedzie wykorzystywał kod sail do sterowania ta jednostką. Więc jeśli będę chciał aby ta jednostka poszła gdzieś tam to wpisze np AddComMoveXY(peon, area);
Jeśli mówię o miejscu postawienia postaci to chodiz mi głównie o komendy
placeUnitXX. np placeunitarea bądź placeunitxy. Bez umieszczenia na mapie (choćby unit był zdefiniowany) nie da się wydawać jednostce poleceń ;]
-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
- Xero Rozbójca
- Soldier level 6