Problemy dot modowania usera 3bitt
Problemy dot modowania usera 3bitt
Czesc.Mam zamiar zrobic swojego moda ale jest kilka problemow mianowicie.Posluguje sie wedlug tutoriali radzia wszystkie potrzebne pliki i kody sa ale gdy zalaczam misje to ani goscie nie gadaja ani nic a czasami wyskakuje error. Prosze o pomoc
// Pozwoliłem sobie zmienić nazwę tematu na bardziej adekwatną do przebiegającej tu rozmowy. Userzy forum będą lepiej się orientowali co tu znajdą // Antitheus
// Pozwoliłem sobie zmienić nazwę tematu na bardziej adekwatną do przebiegającej tu rozmowy. Userzy forum będą lepiej się orientowali co tu znajdą // Antitheus
- Backero
- Community Veteran
Re: Nowy mod
wrzuc tu tresc bledu i przekompiluj swoj kod
wrzuce swojego moda jakbyscie chcieli to sciagnijcie i popatrzcie co jest zle albo czego nie dodalem bo ja 1 raz robie moda http://www.speedyshare.com/670974252.html
- Backero
- Community Veteran
1. http://www.speedyshare.com/729561254.html
Skopiuj sobie to do katalogu misji.
2. Co my tu mamy?
3. Chcac testowac misje w edytorze osobiscie polecam skopiowac Tx01 z Campaigns do katalog mapy pod nazwa texts.txt.
4. Generalnie straszny balagan jak na taki maly fragment
Skopiuj sobie to do katalogu misji.
2. Co my tu mamy?
Tyle starczy. Nie musisz definiowac postaci w SAILu skoro sa na mapie. Bledow miales co nie miara. I nie pisze siestarting
begin
InGameOn;
Say(Bitos,'Bitos');
Say(Lordowy,'Lordowy');
Say(Bitos,'Bitos');
InGameOff;
end;
tylkohc_name='';Bitos
Do tego przy InGameOnhc_name='Bitos';
3. Chcac testowac misje w edytorze osobiscie polecam skopiowac Tx01 z Campaigns do katalog mapy pod nazwa texts.txt.
4. Generalnie straszny balagan jak na taki maly fragment
Code: Select all
Say(Bitos,'Bitos');
Say(Lordowy,'Lordowy');
Say(Bitos,'Bitos');
-- [FAQ] [Forum rules] [Arabian Campaign Project] [Multiplayer rules] [OWN on Facebook] --
o boze sorka za klopot ale nie to dalem bo to jest stary mod... Przepraszam zaraz dam ten z nowym
prosze http://www.speedyshare.com/594176990.html?
prosze http://www.speedyshare.com/594176990.html?
- Backero
- Community Veteran
Osobiscie nazywam dialogi sytuacja-postac-1, sytuacja-postac-2 itd
Powinienes tez lepiej budowac bloki. Polecam jednak nie stawiac postaci w edytorze, tylko definiowac je w SAILu, najlepiej jako funkcje i w oddzielnym module. Ponadto jezeli chcesz dodac nowe zdarzenie nie rob nowego starting tylko wrzuc
Jeszcze jedno: CTRL+F9 uzyty w edytorze skompiluje Ci kod i pokarze, gdzie program znalazl blad. Ucz sie na nich i staraj sie sam je naprawiac.
edit: [dodane po przeczytaniu poprzedniego posta] nie wal nam tu swoich modow, bo nie kazdemu sie chce je kopiowac, otwierac i sprawdzac. Po za tym wiecej za ciebie juz nic nie zrobimy chyba ze bedziesz mial prawdziwy problem.
A jak cos to skopiuj tu na forum fragment kodu,, w ktorym kompilator pokazal Ci blad, a nie umiesz go sam rozwiazac.
Powinienes tez lepiej budowac bloki. Polecam jednak nie stawiac postaci w edytorze, tylko definiowac je w SAILu, najlepiej jako funkcje i w oddzielnym module. Ponadto jezeli chcesz dodac nowe zdarzenie nie rob nowego starting tylko wrzuc
Z reszta wszystko masz w tutkach, trzeba tylko je dobrze zrozumiec.every 0$0.1 trigger warunek do
Jeszcze jedno: CTRL+F9 uzyty w edytorze skompiluje Ci kod i pokarze, gdzie program znalazl blad. Ucz sie na nich i staraj sie sam je naprawiac.
edit: [dodane po przeczytaniu poprzedniego posta] nie wal nam tu swoich modow, bo nie kazdemu sie chce je kopiowac, otwierac i sprawdzac. Po za tym wiecej za ciebie juz nic nie zrobimy chyba ze bedziesz mial prawdziwy problem.
A jak cos to skopiuj tu na forum fragment kodu,, w ktorym kompilator pokazal Ci blad, a nie umiesz go sam rozwiazac.
tak tylko ze ja nie bardzo lape tego saila i to jest problem ;/
- Backero
- Community Veteran
Polecam tutki Radzia na http://www.akademiaow.pl tam masz teorie. Moze ona Cie troche naprowadzi.
Akurat jestem jednych z tych co maja dobry dzien (bo dostalem 5 z PO ^^), wiec:
Tworz bloki o budowie
gdzie:
warunek moze miec postac STARTING (tylko jeden STARTING na misje) lub najczesciej EVERY
EVERY jest zbudowane:
lub
gdzie:
minuta - co ile minut program sprawdza czy warunek (trigger) jest spelniony
sekunda - co ile sekund (..)
kod_warunku - kod warunku
sa rozne
jezeli nie ma slowka trigger i kodu warunku to blok zacznie dzialac po uplynie czasu minuta$sekunda
Przyklady:
Oznacza, ze po uplywie 2 minut i 30 sekund postac powie kwestie oznaczona identyfikatorem "kwestia".
Oznacza, ze postac powie swoja kwestie, gdy postac wejdzie do arei o identyfikatorze "obszar". Kod bedzie sprawdzany co 1/10 sekundy, wiec opoznienie w wykonanie kodu nie moze byc wieksze niz 1/10 sekundy.
To tak na chlopski rozum ^^ Chyba...
Akurat jestem jednych z tych co maja dobry dzien (bo dostalem 5 z PO ^^), wiec:
Tworz bloki o budowie
warunek
begin
tresc_kodu;
end;
warunek moze miec postac STARTING (tylko jeden STARTING na misje) lub najczesciej EVERY
EVERY jest zbudowane:
every minuta$sekunda do
every minuta%sekunda trigger komenda_warunku do
minuta - co ile minut program sprawdza czy warunek (trigger) jest spelniony
sekunda - co ile sekund (..)
kod_warunku - kod warunku

jezeli nie ma slowka trigger i kodu warunku to blok zacznie dzialac po uplynie czasu minuta$sekunda
Przyklady:
every 2$30 do
begin
say(postac,'kwestia');
end;
every 0$0.1 trigger isinarea(postac,obszar) do
begin
say(postac,'kwestia');
end;
To tak na chlopski rozum ^^ Chyba...
kurde nie wiem jak to mam dalej skonczyc ale mam prosbe.Skoro masz juz na kompie tego moda moze moglys zrobic tak zeby chodzila ta 1 misja a potem bym juz sobie dalej jakos to poukladal. Gdybys mogl tak zrobic i wrzucic go to byl bym ci bardzo wdzieczny
- Backero
- Community Veteran
Teraz mi sie nie chce, ale potem jak jeszcze bede pod aura dobrego humoru to moze zrobie.
Kombinuj chlopcze. Juz i tak masz za duzo podpowiedzi. przeanalizuj wszystko jeszcze raz.
Kombinuj chlopcze. Juz i tak masz za duzo podpowiedzi. przeanalizuj wszystko jeszcze raz.
postanowilem zrobic moda na kampani rosyjskiej gdyz nie wyskakuje blad ale:
1.Gdy wlacze moda to on jakby sail wariowal
2.Zrobilem swoja mapke a wczytala sie ruska z 1 misji na alasce
Nie wiem co sie dzieje...
dam wam moda i zobaczcie co mam zle bo baza jest ale cos jest nie tak
http://www.speedyshare.com/130257587.html
1.Gdy wlacze moda to on jakby sail wariowal
2.Zrobilem swoja mapke a wczytala sie ruska z 1 misji na alasce
Nie wiem co sie dzieje...
dam wam moda i zobaczcie co mam zle bo baza jest ale cos jest nie tak
http://www.speedyshare.com/130257587.html
- Xero Rozbójca
- Soldier level 6
3bitt, zamiast podawać co chwilę moda, po prostu skopiuj kod, gdzie występuje błąd i pomożemy ci go rozwiązać! Nikt nie będzie ściągał twojego moda specjalnie po to, aby poprawić literówkę..
jak mam ci podac blad skoro nie wiem co jest
1. sail wariuje zrobilem swoja mape a on wczytal ruska 1
i co mam ci blad wkleic ??
1. sail wariuje zrobilem swoja mape a on wczytal ruska 1
i co mam ci blad wkleic ??
1. Nie możesz nazwać zmiennej z użyciem kropki ani spacji.
2. Moduł New2 ma złą składnię, kompilator nie będzie wiedział, co to za blok.
3. Nie spamuj mi na GG; jak będę miał czas, to odpowiem.
2. Moduł New2 ma złą składnię, kompilator nie będzie wiedział, co to za blok.
3. Nie spamuj mi na GG; jak będę miał czas, to odpowiem.